P e 23 octombrie, ora 23.59, când s-a încheiat cel de-al doilea apel de proiecte pentru această componentă, bugetul estimat de 985.405.000 de euro a fost depășit, iar ministerul a primit 1.808 de cereri de finanțare, în valoare de 3.171.630.822,46 de euro.
Cele mai multe cereri au fost depuse pentru renovarea integrată a clădirilor publice, pentru renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, precum și pentru renovarea energetică moderată a clădirilor publice. (Listele cu cererile depuse pot fi consultate aici: https://mdlpa.ro/pages/pnrr).
”Bugetul alocat celui de-al doilea apel al Componentei 5 – Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență a fost integral accesat”, a anunțat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.
În data de 10 octombrie, Ministerul Dezvoltării a lansat cel de-al doilea apel de proiecte pentru tranziția către un fond construit verde și rezilient, prin eficientizarea energetică și asigurarea siguranței seismice și la incendiu a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, finanțate prin PNRR și gestionate de Ministerul Dezvoltării.
În următoarea perioadă, cererile vor intra în etapa de verificare și contractare, în ordinea depunerii cererilor, a precizat ministrul dezvoltării, care a reamintit că, în cadrul primului apel de proiecte, au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, însumând peste 2 miliarde de euro.
Ministrul a amintit și că, pe 14 octombrie, a fost lansat al doilea apel de proiecte și pentru Componenta 10 – Fondul Local din PNRR, cu un buget disponibil de 859.690.000 de euro, pentru investiții în infrastructura verde a localităților, prin achiziția de mijloace de transport nepoluante, construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri specialiști în sănătate și educație, reabilitarea clădirilor publice, construirea de piste de biciclete sau achiziționarea de stații de încărcare electrice. Apelul de proiecte pentru Fondul Local se va închide pe 27 octombrie, a mai spus ministrul.
Ministerul Dezvoltării finanțează integral lucrările, iar locatarii și administrațiile
publice locale nu sunt nevoite să asigure cofinanțare.
Monika BACIU