Nu mai putin de 106  perchezitii domiciliare au avut loc miercuri dimineata la cadre didactice si studenti din cadrul a douã universitãti, cercetati sub aspectul sãvârsirii unor infractiuni de coruptie. Este vorba despre universitãtile „Aurel Vlaicu” si „Vasile Goldis” din Arad.

De precizat cã Universitatea „Vasile Goldis” a avut  filialã si la Petrosani, iar de-a lungul timpului profesorii de aici au mai fost în atentia oamenilor legii fiind suspectati de fapte de coruptie. De altfel, filiala de la Petrosani a Universitãtii „Vasile Goldis” a fost închisã tot dupã un scandal de coruptie ce s-a lãsat si cu vizita “mascatilor”. Acum, în dosarul „Diplome de licentã fãrã studii”, procurorii de la Parchetul General sustin cã mai multe cadre didactice din cadrul celor douã institutii de învãtãmânt superior desfãsurau activitãti ilegale constând în pretinderea si primirea unor foloase necuvenite (bani si bunuri materiale) cu ocazia organizãrii si sustinerii de cãtre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar în afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licentã. Probatoriul a relevat cã unii studenti strãini, înscrisi la grupe ce urmeazã cursurile în limba românã, nu cunosc/nu înteleg limba românã si totusi sunt promovati, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale. Din cercetãrile efectuate au rezultat urmãtoarele modalitãti de comitere a infractiunilor: primirea de cãtre studenti în timpul examenelor sustinute on-line, în schimbul unor sume de bani, a rãspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de cãtre informaticienii institutiei de învãtãmânt, prin mesaje text (SMS); modificarea notei de examen în sensul mãririi acesteia, prin accesarea ilegalã de cãtre informaticienii din respectivele institutii, a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, având drept consecintã promovarea; interventia informaticienilor în contul electronic al studentului si modificarea rãspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul sã fie declarat promovat de catedrã si achizitionarea de cãtre studenti, direct de la profesori, a unor lucrãri de licentã gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentãrilor în format power-point necesare pentru sustinerea lucrãrii în fata comisiei de examinare. Procurorii sustin cã în respectivele institutii de învãtãmânt superior s-au constituit retele infractionale din care fãceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovãrii frauduloase a studentilor. Totodatã, în acest mecanism, studenti care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba românã, devin la rândul lor intermediari pentru alti colegi.

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiti în schimbul promovãrii examenelor este aceea de a-i lãsa la unele puncte de schimb valutar ai cãror administratori sunt în relatii de prietenie cu cadrele didactice. În cauzã a fost dispusã efectuarea în continuare a urmãririi penale pentru un numãr de 36 de persoane ce au calitatea de suspect.