P este 30 de focare de pestă porcină africană sunt în România, iar această boală care afectează porcii din gospodării sau mistreții se extinde tot mai mult în Europa. Sute de focare au existat în țările din Europa de la începutul acestui an, dar în Hunedoara acestea au fost stinse, situația fiind atent monitorizată, pentru că se știe că oamenii cumpără acum porci pentru Crăciun.
În primele două săptămâni din august au fost confirmate două focare de Pestă Porcină Africană în județul Mureș, un focar în județul Cluj, dar și judeţul Bistrița-Năsăud. La această dată în România sunt active 34 focare de PPA, din care un focar la o fermă comercială din județul Vâlcea, un focar la o exploatație comercială de tip A din județul Alba și 32 de focare la gospodăriile populației din județele: AB, BC, CL, CJ, IL, IS, OT, SB, SM, TR, TL şi VS. În Hunedoara, însă, focarele au fost stinse și situația este atent monitorizată.
„În Hunedoara nu avem acum niciun focar de pestă porcină, nici pe fondurile de vânătoare, nici la gospodăriile oamenilor. Noi monitorizăm săptămânal și trimitem informare către Guvern pe acest subiect. Dar, de-a lungul anului trecut, am avut mai multe focare pe care am încercat să le rezolvăm cu cei de la DSVSA. Așa că monitorizăm atent și facem recomandări cu privire la modul cum trebuie să fie tratat acest subiect. Au fost câteva zone și fonduri de vânătoare care aveau probleme cu mistreții și urmează să vedem și acolo cum evolueză ”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara,De la începutul anului, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, şi numărul de cazuri numărate până la 1 septembrie este de aproape 71.000. Pesta afectează doar porcii, din gospodării, crescătorii, dar și mistreții, așa că, acolo unde este depistată, animalele sunt eutanasiate.
Diana Mitrache