Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al companiei, aprobat prin hotãrâre de Guvern, Complexul Energetic Hunedoara îsi va reduce pierderile cu 80% în acest an. Veniturile totale ale societãtii pentru acest an sunt estimate la 664,7 milioane de lei, iar cheltuielile la 833,9 milioane de lei. Acestea au avut în vedere inclusiv ajutorul de stat în valoare de 198,8 milioane lei, acordat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive Lonea si Lupeni pentru anul 2017.
“Perspective bune pentru CE Hunedoara: am aprobat, în sedinta de Guvern, bugetul de venituri si cheltuilei al CE Hunedoara pentru 2017. Lucrul cel mai important este cã aceastã companie va reusi ca, la sfârsitul anului curent, sã îsi reducã cu 80% pierderile fatã de anul trecut. Dupã prima jumãtate a anului 2017, CE Hunedoara a realizat venituri mai mari cu 14,2%, iar pierderile acestei companii s-au diminuat cu 52,4%. Chiar dacã nu putem vorbi încã de profit la CE Hunedoara, consider cã aceastã scãdere a nivelul pierderilor este un lucru pozitiv”, scria ministrul Energiei, Toma Petcu pe pagina sã socializare.
Sãptãmâna aceasta, Executivul a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara. documentul prevede pierderi, dar si reduceri masive de personal.
„Rezultatul brut estimat pentru anul 2017 este unul negativ, respectiv o pierdere totalã de 169.177 mii lei, cu 80,29% mai micã decât cea realizatã la finele anului 2016 în sumã de 858.352 mii lei. Nivelul pierderii este datorat în principal conditiilor economice în care îsi desfãsoarã activitatea societatea, prin eliminarea pietei reglementate, energia electricã fiind vândutã la preturile pietei libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara SÃ îl are ca urmare a faptului cã, utilizeazã cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurential de pe piata de energie, în care pretul de vânzare este coborât de cãtre sectoarele energiei regenerabile.
La nivelul societãtii au fost luate mãsuri de reorganizare si restructurare în conditiile legii, efectele acestora se vor vedea în anii urmãtori”, mai aratã documentul privind BVC-ul CEH.
Monika BACIU