Nu mai puțin de 37 de percheziții au avut loc în mai multe județe, printre care și Hunedoara. Au fost vizați mai mulți oameni care au format un grup infracțional ce avea ca obiect de activitate colectarea și reciclarea deșeurilor. Prejudiciul se ridică 151 de milioane de lei.
11 oameni au fost reținuți.
Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Gorj, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Olt, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Timișoara și Cluj, Inspectoratelor de Poliție a Județelor Gorj și Mehedinți, au pus în aplicare 37 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj. Au fost identificate și ridicate sume de bani ( peste 21.000 euro și 36.000 lei) 1 kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unităţi de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ștampile, înscrisuri de interes pentru cauză precum și alte mijloace de probă.
Din probatoriu, a rezultat că în anul 2021, doi dintre inculpați au inițiat, pe raza județului Mehedinți, un grup infracțional organizat la care ulterior au aderat și alte persoane (membri de familie, persoane de încredere ori aflate în relații de afinitate), în scopul obținerii în mod fraudulos de ecobonificaţii pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.
Pentru a-și pune în aplicare planurile, membrii grupării se foloseau de societățile comerciale controlate, ce aveau ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deșeurilor de ambalaje. Astfel, au fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje din sticlă, plastic, cartoane.
Decontau astfel servicii fictive, prejudiciul produs în perioada 2021 -2023 fiind de aproximativ 151 milioane lei. Nu plăteau nici TVA, nici impozitul pe profitul real.
Diana Mitrache
Imagini DIICOT