14 oameni au fost reținuți, după ce mascații au descins, inclusiv în câteva locații din Județul Hunedoara.
În ultimii 4 ani, grupul din care fac parte 19 suspecți au creat un mecanism infracțional ce a avut ca scop obținerea de credite bancare, în mod fraudulos, în numele unor societăți comerciale, care au existat inițial, dar și pentru altele fictive, ale căror bilanțuri contabile, balanțe de verificare și alte documente contabile au fost falsificate și folosite în acest scop.
„În activitatea infracțională au fost folosite inițial societățile comerciale administrate de cei doi lideri ai grupării de criminalitate organizată”, se arată în comunicatul DIICOT.
Ulterior, suspecţii au dezvoltat un alt mecanism infracţional constând în preluarea, prin persoane interpuse, a unor societăţi comerciale inactive, fără cazier fiscal sau judiciar.
„În plus, pentru a crea o aparenţă de activitate economică şi pentru a influenţa deciziile instituţilor bancare, între societăţile respective s-au efectuat tranzacţii financiare fictive, bazate pe sumele obţinute din creditele anterioare, fără un suport economic real. Respectivele tranzacţii aveau rolul de a crea iluzia unei activităţi comerciale active, iar, după obţinerea fondurilor şi retragerea sumelor de bani, activitatea societăţii era întreruptă”.
La data de 10.10.2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti au efectuat un număr de 19 percheziții domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi, Ilfov, Hunedoara şi Dâmboviţa, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate două autoturisme evaluate la peste 100.000 de euro, suma de 294.550 de lei, 21 de telefoane mobile, două laptopuri, două dispozitive de stocare a datelor, numeroase înscrisuri, carduri bancare, precum și alte mijloace de probă.
Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost evaluat la peste 16.000.000 lei.