Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Hunedoara au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, în două comune din zona orașului Hațeg.
Activitățile procedurale se circumscriu unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals privind identitatea și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu încheierea unor contracte de credit (de consum) cu instituții financiare nebancare, prin folosirea, fără drept, a datelor de identitate ale altei persoane, la contractarea online a creditelor.
Polițiștii au stabilit că cel bănuit de comiterea faptelor ar fi contractat online credite de consum la mai multe instituții financiare nebancare, ce ar fi fost induse în eroare în urma acordării creditelor, prin folosirea de către bărbat a actului de identitate și fotografiilor altei persoane, pe numele căreia ar fi contractat creditele, sumele de bani, fiind virate în contul bărbatului, de unde acesta le-ar fi retras, în numerar.
Polițiștii au stabilit că cel în cauză, pentru contractarea creditelor, ar fi transmis online acte de identitate și fotografii ale unei persoane, pe care le-ar fi descărcat de pe site-uri de socializare.
În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe înscrisuri privind contractarea unor credite, dar și un telefon mobil, asupra căruia urmează a fi solicitată percheziția informatică.
În urma administrării probatorului, față de cel bănuit de comiterea infracțiunilor menționate, polițiștii au luat măsura preventivă a reținerii.
În contextul unor incidente în care s-a constatat utilizarea neautorizată a datelor de identitate ale unor persoane pentru a contracta online credite cu instituții financiare nebancare, polițiștii hunedoreni doresc să informeze și să protejeze cetățenii, prin intermediul unor recomandări preventive:
1. Asigurați-vă că datele dumneavoastră personale sunt păstrate în siguranță și nu sunt divulgate în mod neautorizat. Evitați să partajați informații sensibile prin intermediul platformelor nesigure sau în medii publice.
2. Înainte de a furniza datele personale unei instituții financiare nebancare, verificați autenticitatea acesteia. Asigurați-vă că instituția este înregistrată și autorizată să ofere servicii financiare.
3. Verificați periodic extrasele de cont și rapoartele de credit pentru a identifica eventualele activități suspecte. Dacă observați tranzacții neautorizate, raportați-le imediat băncii și sesizați Poliția.
4. În cazul în care primiți o solicitare pentru un credit pe numele dumneavoastră pe care nu l-ați cerut, contactați imediat instituția financiară pentru a confirma identitatea solicitantului și pentru a clarifica situația.5. Dacă sunteți victima unei fraude privind identitatea, raportați imediat incidentul la Poliție și la instituția financiară implicată. Cooperarea rapidă poate ajuta la limitarea daunelor și la identificarea persoanelor responsabile.
Polițiștii hunedoreni continuă activitățile destinate protejării cetățenilor și asigurării unui mediu sigur pentru desfășurarea activităților financiare.
sursa IPJ Hunedoara