Cu totii ne întrebãm acum dacã pepenii de Dãbuleni au avut timp sã se coacã si dacã nu cumva ne înselãm la piatã si cumpãrãm soiuri din Grecia ori Turcia. Ei bine, doi tineri din sudul tãrii ne-au explicat cum stau lucrurile.
Laurentiu si Alina Vãncicã locuiesc în comunã Stefan Cel Mare din Olt si, în zona Dãbuleni, au cultivat acest soi, pe care l-au gãsit din import, dar de care s-au convins cã este extrem de rezistent, pepenii devin mai dulci si se coc mai repede, plata întreagã fiind mai rezistentã la boli si dãunãtori, ori climã. Asta, însã, dupã ce ne-au explicat cât de mult muncesc din primãvarã pânã acum.
„Lubenitele sunt puse mai devreme, pe 28 martie, iar plantele le-am adus din afara tãrii. Sunt altoite si stau într-un tunel, de unde si productia este mai mare si se fac si mai devreme. Este altoit în dovleac”, ne-a explicat Laurentiu Vãncicã, cultivator ce vine din judetul Olt, la Petrosani, iar sotia sa ne-a dat si alte detalii.
„Acest soi este o încrucisare, fiind plante altoite cu dovleac. Unii cumpãrã plantele, altii le fac si singuri. Seamãnã mai întâi sãmânta de pepene, iar separat cea de tiugã (n.r. dovleac). Apoi taie si firul de lubenitã si pe cel de tiugã, le lipeste, dar asta trebuie fãcutã de iarna plantate, fãcut focul la sere, dar este foarte costisitor. Tiuga e un fel de dovleac, cu rãdãcina mai viguroasã, rezistentã la boli, acumuleazã mai mult îngrãsãmânt, apã si fac mai multã productie”, a sustinut Alina Vãncicã.
Cei doi tineri recunosc cã muncesc mult, cã vin de departe si stau în Petrosani, unde mai plãtesc si cazare. Noi i-am gãsit în zona târgului de pe Strada Unirii, acolo unde seful pietei a decis sã le dea un loc de vânzare, special pentru bãtrânii cãrora le este greu sã vinã la piatã. Iar marfa este de calitate, pentru cã, în douã zile, masina lor era aproape goalã. Oamenii, însã, recunosc cã fac profit, doar dacã vând ei însisi la piatã, pentru cã la en-gross se vând sub un leu pe kg.
„Planta ne ajunge cam la 2,5 lei, plus folia, arcadele, plãtim oamenii, sãmânta, pãmântul, cã am pus în zona Dãbuleni, cã la noi nu este apã, apoi am fãcut put, motopompe pentru udat, sistem de irigare, vã dati seama cã sunt cheltuieli. Si la noi se dau cu 70 de bani pe kg”, a mai adãugat Alina Vãncicã.
„La piatã se meritã sã stai cu lubenita tu, dar sã le vinzi în en-gross nu se meritã. E investitie mare, muncã nici nu o mai punem. Pe un hectar investim 10.000 de lei si dacã stãm la piatã îi scoatem. Cei care vând en-gross, însã, nu stiu dacã scot cheltuiala”, a adãugat si Laurentiu. Pepenii de Dãbuleni
sunt, asadar pe piatã, dar provin din soiuri modificate si altoite pe tulpini rezistente, motiv pentru care au si gustul mai bun. Plus cã se fac mai repede, cu o lunã chiar mai devreme, decât perioada lor obisnuitã.
Diana Mitrache