Nici ciuma, nici războiul nu au oprit tradiţiile, ca pandemia de acum, iar momârlanii şi preoţii locului vorbesc despre aceste vremuri ca despre ceva nemaiîntâlnit. Nedeile au fost oprite, iar măsuratul oilor pare că nu ar avea loc, momârlanii fiind în aceste zile în alertă maximă.
Preoţii din bisericile de la poalele cătunelor de munte, cei care păstoreau petrecerile câmpeneşti, la care momârlanii invitau comunitatea şi sacrificau berbecii, imediat după Paşti, ne spun acum că totul s-a schimbat mai rău decât oricând.
„Niciodată nu s-au întrerupt. Dar nu avem ce face, că distanţarea socială presupune ca să nu se întâlnească mai mult de 3 oameni, ori nedeile presupun o adunare mare de oameni. Din câte ştiu eu, şi în perioada războiului erau, dar mai discrete, sau restrânse. Eu nu am informaţii că s-ar fi întrerupt vreodată. Doar acum, că a venit necazul acesta cu boala peste toate ţările”, a spus Nicolae Tănase , preot Biserica Sfânta Varvara din Petroşani.
Momârlanii sunt resemnaţi că nu mai sunt nedei, dar încă mai speră să organizeze măsuratul oilor. Tradiţia spune că ciobanii merg la stână, acolo unde vor sta oile toată vara, iar câte doi din fiecare turmă, mulg oile. În funcţie de cantitatea de lapte dată acum, se ştie câtă brânză vor avea la toamnă. Dar acum, că nu au voie mai mult de trei, măsuratul oilor pare ceva absolut imposibil.
„Nu ştim, dar sperăm să fie cum a fost Din 15 mai până prin 20 ar trebui să ne ducem. Până acum nu ne-am organizat. Nu prea avem voie, doi trei ne vom aduna, că ne încurcă pandemia. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva, nici când or mai fost gripe, sau alte minuni. Aşa ceva nu a mai fost”, explică Nicolae Jurj, cioban din Jieţ. „O să fie mai dificil, faţă de alţi ani. Nu e o dată fixă când să mergem, în funcţie de când dă iarba. Mergem sus la munte şi vedem cum e. Nu ştim, dar noi, an de an, ne adunăm. La noi, din fiecare turmă, trebuie să meargă câte doi, ca să le mulgă. Nu putem altfel, e competiţie. Trebuie să ne uităm fiecare cum le mulge, să nu fenteze. În aceiaşi zi trebuie făcut. Măsuratul oilor este munca omului de peste an, cu vitele lui. Când merge cu ele sus, se mândreşte cu ele, că aşa vedem că le-am îngrijit bine şi sunt bune de lapte”, a explicat şi Eremia Jurj, un alt cioban, care aşteaptă să plece la munte cu oile.
Alţi ciobani îşi păstoresc singuri oile. Aşa este şi Nicu, un gospodar din Livadia, care nu găseşte uşor cioban la turma sa, însă, a auzit cât le este de greu celor ce acum ar trebui să se adune pentru măsuratul oilor. Nimeni nu ştie ce va face în acest an şi, mai mult, ciobanii mai amână o vreme, poate trec restricţiile. „Anul acesta, ciobanii au discutat că nu mai pot face asta din data de 9 mai, aşa cum făceau din moşi strămoşi. Spuneau că poate 15, 16 mai, dar nu sunt siguri, că le este frică că sunt restricţionaţi de măsurile impuse de pandemia cu COVID. Sunt speriaţi toţi, că la măsuratul oilor, toţi trebuie să se adune şi acolo stabilesc ce şi cum”, a spus Nicu Oichia, fermier din satul Livadia.
În fiecare comunitate de momârlani, nedeile, ori măsuratul oilor erau cele mai importante evenimente de după Paşte, însă, în acest an, lucrurile nu mai pot fi la fel. Nedeile nu s-au ţinut nicăieri şi fiecare familie a sacrificat câte un miel în propria gospodărie, în timp ce măsuratul oilor încă nu poate avea loc.
Diana Mitrache