Pentru medicii de familie, o luna trebuie sa aiba cel putin 81 de zile

Judetul Hunedoara are 244 de mediici de familie la o populatie de 396.253 de persoane. Daca aceste persoane ar dori sa-si faca, TOTI, un control lunar, unui medic de familie i-ar trebui 81 de zile avand in vedere ca li se permit doar 20 de consultatii pe zi.

Conform Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), in judetul Hunedoara exista 244 de medici de familie care au contracte cu CJAS.

Judetul are o populatie de 396.253 de locuitori, conform rezultatelor provizorii ale recensamantului din anul 2011. Asta inseamna ca unui medic de familie ii revin 1624 de pacienti asigurati, in conditiile in care care acestia ar fi impartiti in mod egal. Dar exista situatii in care unii medici au si 2500 de pacienti avand in vedere ca in mediul rural densitatea populatiei este mica, iar inghesuiala mare este in zona urbana.

Cum fiecare medic de familie are voie sa consulte doar 20 de persoane intr-o zi, respectivul medic  nu-si poate vedea intr-o luna  toti pacientii – si ne referin la imparteala egala de 1624 – daca acestora le-ar trece prin cap sa-si faca toti cate un control medical lunar. Pentru a face acest lucru medicului i-ar prebui vreo doua luni jumatate, aproape trei. Mai precis, ca sa-i vada pe toti ii sunt necesare 81 de zile.

Ultimul studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii  arata aceleasi probleme ale sistemului de medicina de familie la nivel national: in Romania sunt peste 11.000 de medici de familie activi.  Salariile sunt mici, iar pacientii multi. In medie, pe tara, un medic de familie are in grija 2.000 de oameni, asa ca se fac consulturi pe banda rulanta fara a se mai tine cont de restrictia celor 20 de pacienti pe zi. Multi romani au renuntat la medicii de familie preferand sa mearga direct in spitale pentru consultatii, sufocandu-le si pe acestea.

Sefii de la ministerul Sanatatii recunosc ca sunt probleme, le-au mai auzit, atat de la medici, cat si de la pacienti, dar au vrut sa mai faca un nou studiu, ca sa se asigure ca sistemul e cu adevarat bolnav de parca lucrurile nu sunt evidente, chiar strigatoare la cer.

Ileana Firtulescu

Un comentariu la „Pentru medicii de familie, o luna trebuie sa aiba cel putin 81 de zile

  • 3 iulie 2012 la 22:10
    Permalink

    Documentata mai mereu doamna jurnalista.Preia toate informatiile si le publica doar pe cele obiective.Cu mici exceptii insa. Alminteri ca oricare ziarist care se respecta.Nu, nu sunt unul elogiat.Dimpotriva.E ok insa.Ma bazez „revenirea” dumneavoastra.

Comentariile sunt închise.