Angajatorii si muncitorii din constructii încã nu înteleg cã cele mai multe accidente de muncã se produc acum în acest sector. Muncitorii nu poartã echipamentele care le-ar putea salva vietile, ignorã normele de protectie a muncii, iar angajatorul, care rãspunde de viata angajatului lui, nu îl verificã.
Acesta sunt câteva dintre constatãrile fãcute de cei de la ITM , în campania dedicatã accidentelor din constructii, pe schele, sau în santurile în care se fac sãpãturi.
„Angajatorii nu prea înteleg cã, cel putin legat de riscurile de cãdere de la înãltime, regulile sunt foarte importante si ar trebui sã îsi ia mãsuri. Cu ocazia acestei campanii, au fost angajatori la care s-au constatat abateri foarte importante si, din 12 angajatori pe care i-am gãsit desfãsurând activitate pe parcursul a câtorva zile cât s-a derulat campania, au fost constatate 14 deficiente, dintre care 5 mai grave. Aveau schele cu improvizatii, sau lipseau centurile de sigurantã, ori echipamentele de protectie. Pentru aceste abateri, s-au acordat 5 amenzi contraventionale în valoare de 29.000 de lei”, a spus Ileana Bodea, sefa SSM din ITM Valea Jiului.
Campania începe primãvara si tine, în fiecare an, pânã toamna, dar nu existã congtrol al inspectorilor de muncã, la care sã nu fie identificati muncitori pe schele, ori în santuri, fãrã echipamente de protectie. Inspectorii de muncã spun chiar cã angajatorii chiar acceptã sã plãteascã amenzi usturãtoare si tot nu procedeazã legal, iar oamenii îsi pun vietile în pericol în mod flagrant.
Diana Mitrache