S tudenți, elevi, voluntari de la Apele Romnâne, de la Supercom, firma care adună deșeurile în Valea Jiului și mai mulți ONG-iști au inițiat o nouă campanie de curățare a apei ce traversează centrul municipiului Petroșani. Au făcut curat și au identificat inclusiv locurile prin care oamenii deversează canalizarea în acest pârâu. Totul, cu scopul de a conștientiza lumea că apa este mult prea poluată.
„Pe firul apei” este titlul proiectului derulat cu toți factorii implicați și, de la cei din primărie, la cei de la Apele Române, ori Supercom, fiecare a avut câte un rol.
„Sunt două probleme aici. Una ce ține de aruncarea gunoaielor în cursul de ape și a doua de canalizările imobilelor aflate pe cursul apei și care nu s-au racordat la rețeaua publică. Încă deverseară în firul apei. Noi vom face cartografierea acestora, inclusiv a locului în care se depozitează deșeuri pe cursul apei și o vom avea pe o platformă on-line, pe care o vom extinde pe toate râurile. Dar acțiunea de azi este legată de creșterea gradului de consștientizare, alături de universitate, școli, așa încât tinerii să vadă la fața locului problema concretă. Și noi ne afiliem la acțiunile celor de la Supercom, care și ei au acum acțuiuni de conștientizare”,
a spus Mihai Danciu, coordonator al activității „Pe firul apei”.
Așa că elevii și studenții au venit, au curățat apa de gunoaie, alături de cei de la Apele Române, care au adus și utilaje și astfel, poate, pe viitor, se vor arăta mai atenți cu cei care aruncă deșeurile în apă.
„Vrem să facem ca mediul înconjurător să fie curat și să avem grijă de el. Vedem și noi Maleia murdară și credem că oamenii ar trebui să fie conștienți că fac rău”, a spus unul dintre tinerii acre au participat la acțiune.
„Vrem să protejăm apa. E mereu murdară. Noi suntem de vină. Putem și noi și încercăm să îi conștientizăm să nu mai arunce în apă nimic”, a completat un altul.
La finalul acțiunilor din teren, toți cei care au curățat apele au ajuns la o masă rotundă, la care au discutat probleme ce le-au întâmpinat. Au identificat locurile vulnerabile, unde oamenii aruncă deșeurile, locurile în care sunt deversate canalizările și apa arată acum mai curată.
Astfel de acțiuni vor mai avea loc, iar Pe firul apei s-ar putea extinde la toate pâraiele sufocate de deșeuri.
Diana Mitrache