Un membru marcant, cu vechi state în PD, acum PDL, Sorin Silaghi, vorbeste

depre trãdãri, despre frustrãri si caractere machiavelice. Supãrãrile vin în urma unor acuzatii din partea membrilor de partid cum cã PDL Petrosani a fost spart si cã ar fi devenit mov…

Reporter: Sunteti un senior din vechea gardã, numitã a greilor – din care a fãcut parte si regretatul Carol Schreter – a PD si ulterior PDL, care a practicat altfel de politicã. Vã regãsiti în politica de datã recentã si de astãzi a PDL?

Sorin Silaghi:  M-am transferat în noiembrie 2011 din organizatia PDL Petrosani în organizatia PDL Sector 3 Bucuresti, unde activez în prezent. Sunt consilier colaborator la Camera Deputatilor, Parlamentul Romaniei, la cabinetul sefului de Grup al PDL din Camera, Mircea Toader. Asadar mã regãsesc în continuare în politica PDL pe care nu am abandonat-o si pe care o sustin.

Rep: PDL din Petrila, Petrosani, Aninoasa si chiar din restul Vãii Jiului, practic nu mai existã. Primarii acestui partid si-au declarat deschis sustinerea pentru candidatii PP-DD si acest lucru se vede, toate orasele lor fiind… mov. De ce si cine ” a spart” acest partid, PDL?

Sorin S.: Tin legãtura strâns cu colegii mei din Valea Jiului si cred cã stiu destul de bine ce se întâmplã în partidul nostru. Stiu cã s-au acumulat multe dezamãgiri si frustrãri asa cum de-a lungul ciclurilor electorale din 1990, de fiecare datã când partidul a intrat în opozitie, multi au dezertat sau nu si-au mai gãsit locul. Dar tocmai în asemenea momente poti vedea cine este cu adevãrat loial si are un caracter puternic, pe cine poti conta cã este un adevãrat om de echipã.

Politica este un sport de cursã lungã, azi esti sus, mâine jos. Ca sã câstigi trebuie sã stii sã si pierzi si sã poti transforma o infrângere de moment într-o victorie pe termen lung. Trebuie sã ai tãria sã poti reveni si sã arãti electoratului cã tu si partidul tãu faceti politicã pentru oameni, pentru binele lor si nu dintr-un orgoliu mãrunt si meschin de vedetism politic.

PDL a existat, existã si va exista în Valea Jiului unde partidul a reusit de-a lungul timpului sã arate cã poate sã serveascã cu succes interesele cetãtenilor prin multe realizãri locale.

PDL Valea Jiului nu este nici spart, nici mov, partidul îsi pãstreazã identitatea si a intrat în competitia electoralã din acest an cu toatã forta si competenta. Sunt convins cã cei care ne cunosc, cei care au încredere în partid si în reprezentantii nostri vor vota pe 9 decembrie candidatii aliantei în care a intrat PDL, Alianata România Dreaptã – ARD. De altfel în Valea Jiului pe listele ARD se aflã doar candidati ai PDL, oameni bine cunoscuti si competenti care ar putea sã reprezinte cu succes Valea în Parlamentul României. Sper din tot sufletul ca alegãtorii nostri sã aibã încredere în ei si sã-i voteze, le transmit cu aceastã ocazie mesajul cã si noi avem încredere în ei.

În ce priveste partidul vã veti convinge cã el a rãmas aceeasi masinã de luptã electoralã care stie sã se mobilizeze în momentele grele pentru cã noi înainte de toate nu ne abandonãm electoratul, chiar dacã mai sunt „ oi rãtãcite” care se pierd în lupta politicã.

Întrebati-i pe cei trei candidati ai nostri din Valea Jiului ce cred si ei. Sunt sigur cã-mi împãrtãsesc ideile si convingerile.

Rep.: Au existat niste trãdãri în PDL în 2008, când Monica Iacob Ridzi a fost acuzatã cã nu a fãcut echipã cu Gheorghe Barbu, fost ministru al Muncii, ci dimpotrivã ar fi pactizat cu ”dusmanul”. Credeti cã este posibil ca si acum situatia sã se repete cu Haralambie Vochitoiu, coechipierul sãu, candidat pentru Senat?       

Sorin S.: Recenta plecare din partid a Monicãi Ridzi a confirmat caracterul machiavelic al ei ca politician si cã ceea ce a fãcut în campania din 2008 împotriva colegilor de partid nu a fost o rãtãcire de moment.

Dupã ce partidul te-a investit cu toatã încrederea în cele mai înalte functii politice în stat si în partid, iar tu nu ai fost în stare sã-ti gestionezi pozitia si ai adus partidului prejudicii de imagine, a continua sã lovesti în partid trãdându-l mi se pare a nu fi un comportament de politician responsabil în care sã poti sã ai încredere. Dar sunt convins ca electoratul român este suficient de matur si întelept încât sã poatã sã-i judece pe oameni pentru faptele lor si sã le dea ceea ce meritã cu adevãrat.

Dacã situatia din 2008 se poate repeta ar trebui, cred, sã-i întrebati pe cei doi protagonisti, Harry si Monica, poate în afarã de demagogia ieftinã pe care o propagã pot sã dea si niste rãspunsuri coerente la întrebãri pertinente directe.

Rep.: Sunteti unul dintre specialistii în investitii ai fostului RAAVJ si unul

dintre cei care a participat la nasterea acestui important operator pentru Valea Jiului. Este posibil ca pretul apei furnizate de actula Apa Serv Petrosani sã fie diminuat substantial, asa cum pretind unii candidati aflati în cursa electoralã, în special aceiasi din PP-DD?

Sorin S.: Asemenea actiuni demagogice cu carecter populist, cu scopul vãdit de a obtine voturi mintindu-i pe oameni, nu sunt nici normale, nici sãnãtoase si sper cã electoratul nu se va lãsa pãcãlit asa de usor. Pretul apei potabile în Valea Jiului este calculat foarte riguros luând în considerare costurile reale pentru captarea, tratarea, transportul si distributia apei la consumatori si este verificat si aprobat, conform legislatiei în vigoare, de factori competenti.

O diminuare a lui artificialã cu 25% doar prin vointã politicã ar putea duce la oprirea activitãtii de furnizare a apei. Vrea oare cineva sã revinã la situatia de dinainte de anul 2000 când aveam apã în Valea Jiului doar 8-10 ore pe zi?

E usor sã spui cã apa vine de la Dumnezeu, dar trebuie spus în continuare si cum ajunge ea la consumatori, cu ce eforturi si costuri reale. Nu este permis ca în calitate de consilier judetean sau parlamentar sã distorsionezi realitatea si sã minti alegãtorii doar pentru cã vrei tu sã obtii mai multe voturi, asemenea candidati nu ar trebui sã fie votati, ci dimpotrivã, respinsi din viata publicã.

Rep.: Ati fost în preajma ministrilor, a secretarilor de stat, a oamenilor cu putere de decizie si cunoasteti multe dedesubturi care nu s-au spus public. Credeti cã mineritul Vãii Jiului va fi consolidat o datã cu înfiintarea acestui Complex energetic Hunedoara si a Companiei de închideri de mine?

Sorin S.: Mineritul din Valea Jiului a fost grav afectat dupã 1990  de actiunea nesãnãtoasã a unor lideri de sindicat, de ingerinta în actul de organizare si conducere a Companiei Nationale de Huilã si de folosire a minerilor ca masã de manevrã.

Apoi a intervenit în mod iresponsabil si factorul politic si aici trebuie sã recunosc cã toate partidele care s-au succedat la guvernare au fãcut schimbãri si modificãri în organizarea si conducerea CNH nu tinând cont neapãrat de criterii de competentã profesionalã ci de criterii de apartenentã politicã.

Complexul Energetic Hunedoara trebuia creat de câtiva ani buni. Acum punem la un loc cele douã termocentrale, Paroseni si Mintia, si cele patru mine considerate viabile, Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni. Dar toate cele sase entitãti la ora actualã produc pierderi si nu genereazã profit si asta nu este normal în economia de piatã în care trãim. Doar simpla reunire a acestor agenti economici nu cred cã vã rezolva situatia, mai ales cã atât minele cât si termocentralele au mare nevoie de investitii uriase pentru a-si putea continua activitatea. O posibilã rezolvare pe termen lung ar fi rapidã privatizare a complexului energetic cãtre un investitor strategic, dar cu o metodã de privatizare care s-a mai aplicat si în alte tãri fost comuniste, privatizarea pe 1 Euro, dar cu un program garantat prin

contractul de privatizare de investitii pe termen lung de 20-30 de ani care sã dea garantia pãstrãrii activitãtii si a locurilor de muncã. Si sã nu uitãm cã de Termocentrala Paroseni depinde si sistemul de termoficare pentru o bunã parte din Valea Jiului. Aici cred cã reprezentantii partidelor politice ar trebui sã actioneze în consens pentru cã este vorba atât de o problemã socialã serioasã cât si de o problema ce tine de strategia energeticã la nivel national, de viitorul Vãii Jiului, dar si de viitorul energiei românesti.

Rep.: Mãsurile de austeritate ale fostei guvernãri au fost benefice pentru România? Oamenii spun cã dacã tot li s-a luat o bucatã bunã de pâine de la gurã, unii chiar au murit fãrã ea, mãcar sã se fi rezolvat o parte din marile probleme ale tãrii…

Sorin S.: Da, mãsurile de austeritate ale fostelor guvernãri, si spun fostelor guvernãri pentru cã în 2009 a fost o guvernare comunã PDL-PSD, au fost necesare si au adus stabilitate României în aceastã perioadã de crizã economicã prin care trece Europa si lumea toatã.

S-a fãcut ceea ce trebuia fãcut în situatia datã. Cel putin nu suntem în situatia unor tãri europene cu somaj foarte

ridicat, cu instabilitate politicã si economicã si cu lipsa de resurse financiare. În perioada de crizã stim cã trebuie sã strângi cureaua, sã-ti regândesti modul de actiune si organizare, sã dai dovadã de cumpãtare.

Ce s-a gresit a fost slaba comunicare cãtre populatie si slaba capacitate de explicare a actiunii guvernantilor care nu au stiut sã contracareze ofensiva agresivã din mass-media a opozitiei.

Rep.: Cum vedeti aceastã campanie electoralã, în Valea Jiului si cum credeti cã vor arãta rezultatele?

Sorin S.: Este aproape imposibil sã faci previziuni si aceasta datoritã algoritmului electoral de atribuire a mandatelor. Nu cred cã în Valea Jiului, si nici în Judetul Hunedoara, nu vor fi candidati care sã obtinã 50% + 1 din voturi, poate eventual Mircia Munteanu, la Deva. Deci mandatele se vor obtine prin redistribuire si poti sã câstigi si de pe locul 2, si de pe locul 3. Rezultatul este influentat de participarea la vot, de rezutatele adversarilor din colegiu, de rezultatele colegilor din celelalte colegii. As spune cã toti candidatii au sanse si rezultatul depinde mai ales de capacitatea lor, dar si a partidelor sã convingã electoratul la nivel local si national.

Rep.: Au plecat multi din PDL, ca si Monica Iacob Ridzi. Îi veti mai primi în partid dacã doresc sã revinã?

R: Alianta România Dreaptã are candidati noi pentru Parlamentul României în proportie de peste 70%. PDL putem spune cã a fãcut curatenie în interior adoptând si punând în aplicare Codul Etic, care este în prezent parte a Statutului partidului. Dar trebuie înteles cã aceste principii de integritate si eticã nu sunt doar o treabã de moment si se aplicã doar acum, la aceste alegeri. Aceasta este decizia partidului de a face un alt fel de politicã de acum înainte.

Codul Etic se va aplica deci si dupã alegeri si aceasta înseamnã cã PDL nu va mai admite nici traseismul politic si nu va mai primi înapoi eventuali oameni politici, care din oportunism vor dori sã se reîntoarcã în partid.

Partidul Liberal Democrat aratã încã o datã cã rãmâne partidul reformelor, reforme atât în interiorul partidului, dar si promovarea consecventã a reformelor necesare României în drumul ei european.

Interviu realizat de Ileana Firtulescu