Patru sefi ai minei Uricani trimisi in judecata

Procurorii i-au trimis in judecata pe patru dintre fosti sefi ai Minei Uricani, gasiti vinovati, in urma anchetei, de procducerea accidentului colectiv de munca din 5 februarie 2011, in care si-au pierdut viata cinci electricieni.

Cei patru au fost trimisi in judecata pentru ucidere din culpa si nerespectarea nomelor de sanatate si securitate in munca. Procurorii spun ca acestia, care aveau functii de raspundere in acel moment, nu au luat masurile necesare pentru a evita acumularea de gaz metan in concentratii explozive si nu au prevenit aprinderea concentratiei de metan. Conform rechizitoriului intocmit de Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, vinovati de accidentul colectiv de munca din februarie 2011 sunt Dragos Aurelian Ciuca, Claudiu Lucian Butari, Nicusor Florin Moga si Florinel Moldovan. Dosarul a  ajuns deja la Judecatoria Petrosani, primul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 10 aprilie.

Reamintim ca in februarie 2011, o echipa alcatuita din cinci lucratori efectua o revizie la un transformator de la Orizontul 300, Blocul IV N, tabloul de distributie TD 3C. In jurul orei 14.30, seful de lucrare a anuntat ca a finalizat operatiunea si ca a cuplat tensiunea electrica in zona, insa acestea au fost ultimele cuvinte care s-au mai auzit la suprafata Dupa aproximativ 10 minute, deserventul uneia dintre statiile principale de ventilatoare a vazut o dara de fum la una din evacuarile aerului viciat din subteran si a dat alarma. Imediat au fost convocate echipe de salvatori minieri de la EM Uricani si ai Statiei Centrale de Salvare Miniera. In jurul orei 19.00, o echipa formata de 15 salvatori minieri a intrat in subteran si a incercat sa afle care este starea minerilor ramasi in maruntaiele pamantului, dar verdictul a fost cutremurator: toti cei cinci au decedat. Salvatorii au fost, insa, la un pas sa se transforme in victime, dupa ce, la ora 22.50 a avut loc o replica a primei explozii. Din fericire, salvatorii minieri erau deja in rampa putului si nu au fost surprinsi de suflul exploziei.

Carmen Cosman

Un comentariu la „Patru sefi ai minei Uricani trimisi in judecata

  • 23 martie 2012 la 00:50
    Permalink

    : STOP PRIVATIZARI DOMENILOR STRATEGICE, STOP JAFULUI! Pentru realizarea acestui deziderat,ALIANTA ROMANILOR DE PRETUTINDENI ORANIZATIE APOLITICA, invita la începutul luni Mai-2012, mineri din Bazinul carbonifer al Vai Jiului si al Olteniei la un miting de protest, ce se va desf??ura la Târgu Jiu care va avea ca scop NATIONALIZAREA DOMENILOR STRATEGICE ALE ROMANIEI si tragerea la r?spundere penala a celor vinova?i de situa?ia dezastruoasa in care ne aflam cu to?ii.

Comentariile sunt închise.