Tururi ghidate, o lansare de carte, activități educaționale și culturale s-au numărat în acest an printre evenimentele organizate de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București pentru a marca Săptămâna Europeană a Geoparcurilor.
European Geoparks Network Week (EGN Week), în traducere Săptămâna Europeană a Geoparcurilor, este un eveniment internațional derulat în perioada 22 mai -12 iunie în 94 de geoparcuri europene din 28 de țări. Evenimentul este menit să marcheze diversitatea geologică, naturală și culturală de pe continentul nostru.
Seria de activități a fost deschisă de Voluntarii pentru Geoparc, care au participat la un schimb de experiență în Geoparcul Internațional UNESCO Djerdap din Serbia. Deplasarea s-a desfășurat mulțumită premiului „Nea Marin”, instituit în amintirea lui Dumitru Huzoni, membru al echipei de management a Geoparcului și un susținător al ideii de dezvoltare a tinerilor din Țara Hațegului prin voluntariat. O parte dintre voluntari au participat la cursuri de formare, organizate atât în limba română cât și în engleză, completate de aplicații de teren pentru a dobândi cunoștințe si abilități necesare pentru ghidarea turiștilor români și străini la obiectivele Geoparcului Țara Hațegului.
„DinoGarden – Permacultură la muzeu”, este proiectul de permacultură care vine să completeze expoziția „Balauri, dragoni, dinozauri” și să ofere o nouă înfățișare grădinii de la Casa Geoparcului din orașul Hațeg. Derulat de Asociația Drag de Hațeg și finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, proiectul își propune să creeze un spațiu funcțional și de învățare despre cum să lucrăm cu natura și nu împotriva ei. Cu ajutorul designerului de permacultură Cantemir Păcurar, în cadrul Săptămânii Europene a Geoparcurilor au fost stabilite principalele obiective ale grădinii care să integreze nevoile vizitatorilor și ale voluntarilor respectând principiile și eticile permaculturii. Proiectul este derulat cu sprijinul partenerilor Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Asociația Femeilor din Santamaria Orlea, Școala Gimnazială din Sîntămăria Orlea și Accent Media.
„Ultimii dinozauri”, cartea despre piticii și uriașii din Insula Hațeg, scrisă de dr. Cristian Ciobanu, coordonatorul local al Geoparcului, a fost un eveniment editorial deosebit și o nouă contribuție la biblioteca Geoparcului. Apărută la editura Humanitas Junior, cartea prezintă cât de diversă era viața în urmă cu 70 de milioane de ani în locurile pe care astăzi le numim Țara Hațegului. Introducerea realizată de Conf. Univ. dr. Zoltán Csiki – Sava de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București și unul dintre cei mai renumiți paleontologi Români, dar și ilustrațiile Anei Alfianu completează această carte dedicată celor pasionați de fascinanta lume a dinozaurilor, fie ei mici sau mari.
Diversitatea culturală a Geoparcului Țara Hațegului a fost marcată printr-un eveniment dedicat celebrării a 20 de ani de la adoptarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. La inițiativa Forumului Național al Geoparcurilor UNESCO din România și Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, am creat un poster virtual de prezentare a trei dintre cele mai îndrăgite elemente de patrimoniu imaterial din Țara Hațegului – Sânzienele, Însoțitul de Sântoader și confecționarea iei. La această inițiativă au mai participat Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului și geoparcurile aspirante Oltenia de sub Munte, Carpaterra și Dobrogea Chimerică.
Conferința „Densuș <<capitală culturală>> a Țării Hațegului” a completat lista evenimentelor culturale desfășurate în cadrul acestei săptămâni speciale. Reprezentanți ai comunității locale din comuna Densuș au susținut prelegeri pe diverse teme menite să prezinte publicului importantul patrimoniu local.
Tururile ghidate cu activități educaționale s-au numărat și ele printre atracțiile Săptămânii Europene a Geoparcurilor. Grupuri de turiști și clase de elevi au fost foarte curioși să descopere povestea Pământului spusă în Casele Geoparcului, dar și traseele amenajate în natură. Un tur ghidat aparte a avut loc la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Persoane cu probleme de învățare, membre ale Asociației Langdon Down 2000 Deva din municipiul Deva și din localitățile din apropiere au descoperit lumea dinozaurilor de pe fosta insulă a Hațegului și reptile din lumea noastră într-un tur adaptat nevoilor lor de înțelegere.
Am încheiat Săptămâna Europeană a Geoparcurilor cu întâlnirea din cadrul consorțiului ReCoNnect. Organizatorii și colaboratorii evenimentelor de promovare a științei ReCoNnect, printre care se numără și Noaptea Cercetătorilor, au stabilit pașii de acțiune pentru evenimentele consorțiului în cadrul unei întâlniri naționale care a inclus o vizită în Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului.
Adina POPA