Statiunea montanã Pasul Vâlcan nu este eligibilã pentru a beneficia de finantare europeanã în perioada 2014-2020. Conditia esentialã pentru a beneficia de finantare europeanã era ca statiunea sã fie de interes national, iar Pasul Vâlcan a fost catalogatã drept statiune montanã de interes local.
“Nu mai suntem eligibili pentru a obtine finantare europeanã. S-a gresit în momentul în care cei de la Bucuresti au stabilit clasificarea. Pentru a fi declaratã statiune de interes national trebuie sã avem infrastructurã, apã, canalizare, curent. E un proces mai lung”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Pentru moment, edilii au renuntat si la continuarea proiectului de alimentare cu apã si canalizare, bugetul pentru acest capitol fiind diminuat. “Obiectivul nr. C6 din lista de investitii “Actualizare SF Pas Vâlcan (alimentare cu apã+canalizare)”, valoarea de 20 mii lei se diminueazã cu suma de 19 mii lei, astfel valoarea actualizatã va fi de 1 mii lei. realizarea documentatiei va fi amânatã pentru o perioadã urmãtoare, deoarece pentru fondurile europene lansate pe turism prin programul POR 2014-2020 sunt eligibile doar statiunile de interes national, astfel statiunea Pas Vâlcan a fost exclusã”, aratã reprezentantii municipalitãtii vulcãnene.
Administratia localã de la Vulcan nici nu a mai primit bani pentru continuarea lucrãrilor de dezvoltare a domeniului schiabil, iar acum edilii sustin cã existã alte prioritãti în intravilanul localitãtii.
“Nu am mai primit bani, probabil vom mai primi, dar nu se poate tot dintr-o datã. Acum avem alte prioritãti în localitate. Încã mai sunt alei cu noroi si trotuare neasfaltate”, a mai subliniat sursa citatã. Ar mai fi nevoie de 11 milioane de euro pentru finalizarea lucrãrilor. Statiunea montanã Pasul Vâlcan ar trebui sã fie unitã cu cea din Straja. Cel putin acesta este proiectul de dezvoltare a domeniilor schiabile din vestul Vãii Jiului. Consiliul Local Vulcan în implementarea proiectului „Schi în România, orasul Vulcan” începând cu anul 2009, pânã în prezent, Autoritatea Nationalã pentru Turism a plãtit cãtre Consiliul Local Vulcan, In conformitate cu actele normative în vigoare la momentele respective si al contractelor dintre fostul M.D.R.T. si C.L. Vulcan, suma de 48.051.000 lei
La Vulcan, ultima alocare financiarã dateazã din anul 2011 atunci când ministerul a alocat suma de 19.180.000 de lei. În anul 2009 si 2010 s-au alocat 10.700.000 lei, respectiv 18.171.000 lei. Contributia Consiliului Local Vulcan la contractul de lucrãri a fost de 600.000 lei.
Monika BACIU