Uniforme militare, scene de război, obiecte găsite pe frontul de luptă de acum un secol, dar și multă lume. Toate se vor regăsi în munte, în pasul Vâlcan, locul în care, în Primul Război Mondial, au avut loc crâncene bătălii.

„În prima sâmbătă, după sărbătoarea de Sfânta Maria, organizăm, în Pasul Vâlcan, acel eveniment dedicat Primului Război Mondial. Anul acesta, va fi sâmbătă, 17 august, începând cu ora 11,00. Așa că invităm toți locuitorii Văii Jiului să vină acolo. Vom avea invitați din mai multe județe, cum ar fi Vâlcea, Dolj, Olt, Alba, Gorj, desigur și Hunedoara. Vin reprezentanți ai Cultului Eroilor, dar și cadre militare în rezervă și retragere. Vin și personalități politice din Gorj și Hunedoara”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Ceremonialul din acest an poartă numele „De la război, la Marea Unire” și va fi unul militar-religios dedicat eroilor ce au căzut la datorie.
Istoria a consemnat faptul că acolo, la 1.621 de metri altitudine, la granița dintre județele Hunedoara și Gorj, au murit soldații care apărau țara. Aici, autoritățile locale vor comemora aceste tragice evenimente, în sanctuarul Eroilor Români, unde regăsim busturi ale celor mai importante personalități.
În luptele desfășurate în 1916, pe linia de front Pasul Vâlcan – Vf. Straja, au căzut la datorie peste 1.500 de soldați români care, cu prețul vieții, au apărat această importantă trecătoare din Munții Carpați.
În noaptea de 14/15 august 1916, Armata Română a pătruns în Transilvania în încercarea de a elibera teritoriul intracarpatic de sub stăpânirea străină. Tocmai de aceea. în Pasul Vâlcan au loc acum ceremonii în care sunt pomeniți cei care au luptat în această regiune.
Locul ales este la cota 1.621 m altitudine, acolo unde se termină spațiul transilvănean, iar drumul începe să coboare spre Gorj, unde era Țara Românească.

Diana Mitrache