Adrenalinã pe douã roti, în Straja. La sfârsitul sãptãmânii trecute, în statiunea montanã Straja a avut loc prima etapã a Campionatului National de Enduro. În acest an traseul a fost modificat, iar concurentii au avut de parcurs o distantã mai mare.
Pasionatii de sporturi extreme s-au întrecut în Straja, la peste 1.000 de metri altitudine, pe 240 de kilometri de traseu montan extrem de dificil, la prima etapã a Campionatului National de Enduro. Motociclistii au apreciat competitia ca una extrem de dificilã, iar multi dintre ei se gândesc, pe viitor, sã-si stabileascã în statiune una din locatiile de antrenament.
”Este prima etapã din Campionatul National de Enduro este unitã cu prima etapã de Campionat National a Ungariei. Le place ungurilor sã vinã la noi, suntem un popor binecuvântat vizavi de peisajul pe care îl avem si îl exploatãm la maxim. Traseul constã în 60 de kilometri, douã probe cronometrate, în fiecare zi un sportiv face douã ture, adicã 120 de kilometri”, a spus Sorin Sandu, organizatorul Campionatului National de Enduro din Straja. Concurentii au declarat la unison cã au fost multumiti atât de traseu cât si de conditiile în care s-a derulat aceastã etapã de enduro.
”A fost un traseu mai lung un pic, un traseu fãcut de cãtre Soso (Sandu Sorin- organizatorul evenimentului-n.r.) cu un enduro test, cu un crosstest fantastic, traseu structurat bine. Este un traseu lungit înspre Pasul Vâlcan cu probe în plus pe piatrã, prin pãdure”, spune unul dintre participantii la Campionatul National de Enduro din Straja. ”Si anul trecut si anul acesta au fost niste trasee superbe, foarte frumoase, foarte tehnice, îmi plac foarte mult. Este putin mai lung traseul, putin mai dificil, dar e ok”, spune un alt concurent.
Aflat la prima participare în Straja, un concurent maghiar spune cã totul a fost foarte bine organizat si a promis cã va reveni si la editiile viitoare a acestui campionat.
”A fost foarte bine. Situatia e foarte extremã, a ploaut si ne-a îngreunat putin, dar mi-a plãcut tot. Sper sã câstig. Nu a fost niciodatã aici, dar mi-a plãcut”, spune un concurent venit din Ungaria special pentru campionatul de Enduro din Straja.
70 de persoane au participat la Campionatul National de Enduro din Straja. Toti au fost rãsplãtiti de organizatori. Enduro este una dintre cele mai pretentioase si solicitante discipline ale motociclismului.
Pasionatii de enduro au fost impresionati de Straja
Concurentii care au luat startul la prima etapã din Campionatul National de Enduro s-au arãtat impresionati de traseul ales de organizatori. Straja s-a dovedit a fi locatia perfectã pentru acest sport, iar „riderii” si-au putut duce la limitã motoarele dar si mãiestria. Printre concurenti s-a aflat si Dani Otil, vedeta de la „Neatza”.
Pasionatii de sporturi extreme s-au întrecut în Straja, la peste 1.000 de metri altitudine, pe 240 de kilometri de traseu montan extrem de dificil, la prima etapã a Campionatului National de Enduro. Motociclistii au apreciat competitia ca una extrem de dificilã, iar multi dintre ei se gândesc, pe viitor, sã-si stabileascã în statiune una din locatiile de antrenament. Printre cei care s-au aliniat la start s-a aflat si iubitul Mihaelei Rãdulescu, vedeta programului de dimineatã de la Antena 1. „Întotdeauna am avut dorinta de a ajunge aici, în Straja, dar nu s-a legat. Am vãzut niste fotografii la priteneii mei care au fost în Straja si iarna si vreau neapãrat sã vin sã mã dau si pe zãpadã. În plus am descoperit si niste prieteni buni care au aici cãbãnute si cred cã se trag niste petreceri tari aici. Vorbind de concurs, noi suntem obisnuiti cu cursele mai grele si de vitezã mai micã, am venit aici chiar pentru antrenament înainte de Romaniax, asta înseamnã o cursã foarte dificilã, cea mai dificilã de pe planetã. Ceilalti concurensi sunt destul de rapizi si în plus au venit multi concurenti din Ungaria, oamenii sunt foarte rapizi”, a spus Dani Otil. Etapa din Straja a fost dedicatã motociclistilor profesionisti, ea fiind apreciatã ca extrem de dificilã, în conditiile în care concurentii au parcurs doar cãrãri de munte, grele si pline cu noroi. Competitia a atras multi turisti în Straja, acesta fiind si unul dintre scopurile organizatorilor locali. „Nu putem face turism de varã dacã nu facem si evenimente. Consider cã prin pãstrarea traditiilor si organizarea acestor evenimente se va auzi tot mai mult de Valea Jiului si, de ce nu, si în acest fel vom atrage turisti în Valea Jiului”, a declarat Emil Pãrãu unul dintre organizatori. Etapa de enduro din Straja a fost împãrtitã pe douã zile, iar „riderii” au mai avut si douã probe speciale, cronometrate: enduro test si cross test pe lângã cursele care au totalizat 240 de kilometri de „cãtãrare” sau coborâre prin sãlbãticia muntelui.
Maximilian Gânju
Monika BACIU