În prezent activitatea privind amenajarea, omologarea, întreținerea și exploatarea pârtiilor și traseelor de schi pentru agrement este reglemen-tată de Hotărârea Guvernului nr. 263/2001. Guvernul a actualizat cadrul normativ pentru amenajarea, omologarea, întreținerea și exploatarea pârtiilor și a traseelor de schi pentru agrement, în scopul protecției turiștilor.
”În urma reanalizării conținutului actului normativ a rezultat necesitatea legiferării accesului persoanelor cu nevoi speciale pe pârtiile de schi cu referire punctual la echipamentul acestora. De asemenea este nevoie de actualizarea nivelului amenzilor în scopul ridicării nivelului de conștientizare al
administratorilor de pârtii și al turiștilor în ceea ce privește respectarea obligațiilor ce le revin. Nu mai este considerată contravenție fapta de a
utiliza pentru pășunat
pârtiile și traseele de schi
pentru agrement omologate, întrucât în urma consultării cu operatorii economici care administrează pârtiile și traseele de schi, s-a ajuns la concluzia că pășunatul este chiar benefic”, arată documentul.
Hotărârea Guvernului nr. 263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement a fost modificată astfel:
-nerespectarea criteriilor minime de omologare, amenajare, întreținere și exploatare a pârtiilor şi traseelor de schi, prevăzute în anexele nr. 1 – 3 la Normele privind
omologarea, amenajarea, întreţinerea şi exploatarea partiilor şi traseelor de schi pentru agrement, aprobate prin Ordinul ministrului turismului nr. 491/2001, cu modificările ulterioare;
-accesul pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului şi snowboard-ului sau fără echipament adaptat pentru persoanele cu nevoi speciale.”
Amenzi pentru cei care nu respectă normele
Săvârşirea de către administratorul pârtiilor și/sau traseelor de schi pentru agrement a
faptelor prevăzute la art. 7 lit. a)-g) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Săvârșirea de către
persoanele fizice a faptelor prevăzute la art. 7 lit. g) – i), constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Pentru faptele prevăzute la art. 7 lit. b) – f) odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale principale se poate
aplica ca sancțiune contravențională complementară retragerea certificatului de omologare a pârtiei sau a traseului de schi pentru agrement.
Monika BACIU