Universitatea din Petroșani face parte dintr-un consorțiu de universități europene, alături de alte școli superioare din Germania, Polonia, Grecia, Austria, ori Creta, sau Spania. Studenții și profesorii vor face schimburi de experiențe, vor învăța în școlile partenere, iar pe parcurs vor elabora diverse teme de cercetare ce au impact asupra problemelor actuale ale economiilor europene.

Primele întâlniri cu partenerii europeni au avut loc în mediul on-line, așa cum deja se desfășoară întreg sistemul de învățământ din toată lumea, iar prima mobilitate ar urma să aibă loc în luna noiembrie. Din prima zi a lunii următoare, însă, încep parteneriatele. „Am hotărât să demarăm proiectul începând cu 1 noiembrie și până atunci, fiecare pregătește acțiunile pe care le are de făcut. Noi avem, la început, de realizat un sistem de promovare a tuturor acestor universități în sistemul european și lucrăm deja la această activitate. Apoi, avem preconizată o întâlnire, sperăm noi, față în față, undeva în Polonia, la începutul lunii noiembrie”, a declarat prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Profesorii și studenții vor lucra și la mai multe teme de cercetare în cadrul Programului Orizont 2020, tot în acest consorțiu, iar o parte a cercetării este finanțată prin acest proiect. Ce presupune cercetarea, ne explică rectorul universității din Petroșani: „Avem mai multe propuneri, dar ideea cercetării este în tehnologii curate de obținere a energiei electrice. Pot fi teme de cercetare pe care le vom borda în direcția protecției mediului, mai ales în zone miniere în restructurare și închidere. Sunt și teme legate de utilizarea neconvențională a cărbunelui din subteran, sau în extragerea metanului din stratele de cărbuni subterane, dar și extragerea hidrogenului din zăcământul de cărbune și din alte substanțe și utilizarea lui ca sursă energetică și nu numi”, a mai precizat Rectorul Universității din Petroșani.
Toate cele 7 universităţi partenere vor avea programe comune de studii, iar studenţii vor avea posibilitatea să se rotească prin şcolile consorţiului. Mai mult, şcolile superioare vor avea un campus comun virtual, dar studenţii şi profesorii vor merge şi fizic în aceste şcoli de peste hotare. „Studenții noștri vor avea șansa să urmeze cursurile altor universități din Consorțiu, minim un an de zile. Vor fi familiarizați cu alte universități europene și vizibilitatea lor va crește. Ba mai mult, va crește și competența lor vis-s-vis de specializările pe care le urmează. Cadrele didactice vor face și ele schimb de experiențe și de bune practici în celelalte universități europene, iar universitățile trimit oameni în România, la Petroșani”, a conchis profesorul universitar dr Sorin Radu.
Selecţia universităţilor din acest an s-a făcut dintre cele 62 de candidaturi, iar cele 24 de universităţi europene au în componenţa lor 165 de instituţii de învăţământ superior, din toate cele 26 de state ale UE. Univeritatea din Petroșani este parteneră cu: Universitatea Leoben din Austria, cea care a coordonat acest proiect, Universitatea Leon din Spania, Academia Tehnică din Freiberg, Universitatea Politehnică din Creta, Univ. Mittweida din Germania şi Universitatea Silezia din Polonia.

Diana Mitrache