Initiativa este salutatã de organizatiile care militeazã pentru protectia animalelor dar si de iubitorii care au animale de companie. Cazurile de cruzime asupra animalelor care au îngrozit România dar si mapamondul, dupã ce au fost preluate de presa internationalã, ar putea fi pedepsite cu ani grei de închisoare.
Modificarea legii privind protectia animalelor a fost cerutã cu insistentã de cãtre ONG-urile si o parte a societãtii civile care luptã împotriva celor care comit acte de cruzime fatã de necuvântãtoare. Nu o datã în spatiul public au apãrut cazuri în care animalele au fost maltratate sau ucise, scenele fiind extrem de socante iar autorii lor au scãpat, în cel mai bun caz, doar cu o amendã. Proiectul care modificã sanctiunile celor care comit acte de cruzime ar putea sã-si facã efectul de la începutul anului viitor spune unul dintre initiatori, senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu.
”A fost depus la Senat un proiect de lege, care modificã si completeazã, Legea 205/2004 privind protectia animalelor. Aceastã initiativã a fost determinatã de necesitatea înãspririi pedepselor pentru cei ce tortureazã, chinuie si omoarã animale. Faptul cã societatea se confruntã, din ce în ce mai des cu cazuri de cruzimi asupra animalelor, face imperios necesarã mãrirea pedepselor pentru cei ce sãvârsesc astfel de acte de violentã Au venit mai multe organizatii de protectia animalelor care ne-au adus o petitie on-line semnatã de peste 50 de mii de persoane si niste statistici care ne arãtau cã în România se întâmplã în fiecare zi câte cinci-sase acte de cruzime fatã de animale. Noi ne-am uitat în legislatia europeanã si nu cea americanã, pentru cã în cea din SUA am vãzut pedepse si de 28 de ani de puscãrie pentru asemenea fapte. Si am fost de acord sã sustin acest proiect”, a declarat senatorul UNPR din Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu.
Cea mai mare problemã o constituie aversiunea unora dintre parlamentari asupra pedepselor care prevãd închisoarea. Acestia sunt de acord cu sanctionarea celor care comit atrocitãti, însã au o problemã la semnat când vãd cuvântul ”închisoare”. ”Eu am crezut cã strâng 100 de semnãturi fluierând si am vorbit cu colegii, toti au spus cã semneazã. Problema este cã unii dintre ei, în momentul în care au vãzut pedepse cu închisoarea au fost reticenti. Hai mãi, iarãsi închisoare, aceasta a fost replica pe care am primit-o, dar trebuie fãcut ceva si le-am explicat si de ce. Ne-am sãturat sã vedem lupte de câini, animale luate la tintã, schilodite, omorâte”, mai spune parlamentarul. Initiativa legislativã ar urma sã-si producã efectele de la finalul acestui an, începutul anului viitor dacã si restul parlamentarilor vor fi convinsi cã într-o societate normalã asemenea fapte trebuie aspru pedepsite.
Maximilian Gânju