Pãrintele Terra Dacica Aeterna, Paul Cheptea, premiantul sãptãmânii

Pentru sâmbãtã, 17 septembrie 2016, vã invitãm la o editie special a campaniei „Premiantii fãrã premii”, care va avea loc la Mãgura Uroiului, în cadrul Festivalului Intenational „DAC FEST 2016”.

Motivul pentru care se schimbã ora evenimentului este invitatia pe care am primit-o, de a ne alãtura acestui eveniment de calitate, având în vedere persoana si personalitatea urmãtorului invitat – Paul Cheptea, pãrintele Terra Dacica Aeterna. În demersul de a documenta si prezenta profilul urmãtorului premiant, am apelat la prietenii lui Paul Cheptea. Modul în care el este descris pe pagina de internet a asociatiei este mai mult decât elocvent.

„Numele roman: Quintus Marcius Turbo.  Ca prim legionar trimis în Dacia am recrutat întâiul Contubernium. Campaniile desfãsurate cu succes, precum si contributia la pacificarea Daciei, au determinat  avansarea mea. Sunt  acum conducãtor al Legiunii V Macedonica si un prieten al  tuturor dacilor. În caz de pericol îmbrac vechea mea armurã si, alãturi de soldati, mã aflu în prima linie. Interesul meu pentru istoria anticã romanã si dacicã s-a accentuat odatã cu prima perioadã petrecuta la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Fascinatia descoperirii trecutului, experienta din domeniul artelor vizuale aplicate, precum si cunostintele tehnologice, m-au determinat sã încerc primul experiment de reconstructie, dupã date stiintifice, a unui echipament de legionar roman în 2006. Dorinta ca România sã fie reprezentatã în activitatea de reconstructie arheologicã (reenactment), într-o lume în care fenomenul se manifesta de câteva decenii, m-a determinat sã particip, alãturi de Cristian Roman si, ulterior, de încã alti câtiva prieteni, la înfiintarea asociatiei Terra Dacica Aeterna. Aceasta a fost si rãmâne prima asociatie de reenactment antic din România si prima asociatie dedicatã studiului experimental al civilizatiei dacice din lume. Am contribuit la crearea de echipamente si obiecte (replici) romane si dacice, precum si la organizarea si bunul mers al activitãtilor, de la început si pânã în prezent. Am detinut de douã ori functia de vicepresedinte al TDA, în prezent detin functia de presedinte. Sunt designer si artist plastic. Am obtinut licenta în anul 1986. În 2007 am sustinut teza de doctorat în domeniul Artelor Vizuale. În prezent lucrez în cadrul departamentului de Design al UAD Cluj-Napoca având functia de Conferentiar universitar. Sunt membru al Uniunii Artistilor Plastici din România din anul 1990”.

Pentru exemplul sãu de dãruire, pentru pasiunea doveditã de a lãsa istoria mostenire generatiilor viitoare, vã propunem sã ne întâlnim cu domnia sa si sã-i spunem cã-i multumim pentru ceea ce ne oferã. Sâmbãtã, 17 septembrie 2016, ora 16.00, domnul Paul Cheptea vine sã-l întâlnim. Aveti ocazia sã-l priviti în ochi, sã-i spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care îi vor multumi oficial printr-o diplomã si un buchet de flori venind la Mãgura Uroiului.

Initiatorii proiectului „Premiantii fãrã premii”

Advertisements