Parcul Național Retezat este locul în care fauna și flora se îmbină. Datorită habitatului prielnic parcul oferă adăpost multor specii de carnivore mari.
Mai mult decât atât adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus).
Reprezentanții Parcului Național Retezat au prezentat imagini în care ursul brun, unul dintre carnivorele mari din vârful lanțului trofic, se simte foarte bine în habitatul lui.
”La scarpiniș cu ursul (Ursus arctos) surprins de o cameră de monitorizare a faunei amplasată în teren de către colegii noștri din cadrul Administrației Parcului Național Retezat. Prezența Ursului brun (Ursus Arctos) în Parcul Național Retezat demonstrează încă o dată complexitatea mediului natural și diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Existența populației de urs, demonstrează că și celelalte specii de animale din habitatele ursului sunt menținute într-o stare bună de conservare. Carnivorele mari, aflate în vârful piramidei trofice, sunt elemente cheie în relațiile ecologice ce guverneaza cadrul natural și dovada vie a unui ecosistem sănătos”, arată reprezentanții Parcului Național Retezat.
Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.
Monika BACIU