Un adevărat parc de aventură, undeva deasupra orașului Petrila, așteaptă o licitație nefinalizată. Vorbim despre parcul construit pe o veche haldă de steril de pe șoseaua de centură a Petrilei, dar, deși este gata amenajat, nu poate funcționa. Motivul? La 7 licitații până acum nu s-au prezentat cei care să livereze mobilierul adecvat.
O pistă de biciclete, un parc cu bănci, o tiroliană și mai multe locuri de joacă așteaptă acum să devină unul dintre cele mai moderne parcuri de aventură din Valea Jiului, la Petrila. Lucrarea este estimată la aproximativ 5,6 milioane de lei și ar trebui să fie gata în câteva luni. Și, deși pare aproape finalizat, edilii recunosc că așteaptă o licitație ce nu a putut fi adjudecată.
„Este un parc inedit, construit pe o fostă haldă de steril. Iar noi suntem la faza de dotare cu mobilier. Din păcate, de 7 ori am scos la licitație l-am scos la licitație și nu am găsit firmă care să ne furnizeze băncuțele tiroliana, masa de tenis”, a declarat Marius Jeljiu, viceprimarul orașului Petrila.
Așa că spațiul, deși este amenajat, are construite trei pergole, un stâlp pe care ar trebui amplasată instalația de tiroliană, una omologată și acreditată, dar nu are cum să devină funcțional. Iar autoritățile locale cred că ar trebui să se revină asupra proiectului inițial.
„Proiectul este până la 1 septembrie 2022. Acum purtăm negocieri cu ADR Vest pentru schimbarea specificațiilor tehnice, din cauza scumpirilor de materiale, din cauză că nu găsim furnizor care să ne dea tiroliana. Asta, pentru că are anumite specificații tehnice și nu o putem achiziționa oricum, una fabricată artizanal. Este, în primul rând, vorba despre siguranța celor care o utilizează”, a mai adăugat viceprimarul din Petrila,
Marius Heljiu. Construcția este amplasatăă pe marginea șoselei de centură, în apropierea spațiului de la mina Petrila, loc în care s-ar putea reconstrui viața culturală, și nu numai, a orașului. Vorbim despre un proiect, realizat din fonduri europene, pentru regeneraraea zonelor distruse în urma exploatărilor miniere care s-au închis, dar care a fost întârziat și de pandemie și acum de creșterea prețurilor la toate materialele, motiv pentru care nimeni nu se mai prezintă la licitații.
Diana Mitrache