Parchetul lui Kovesi – percheziții în Hunedoara și alte 8 județe

P archetul European, condus de Codruța Koveși a făcut percheziții în mai mulrte județe, printre care și Hunedoara. Sunt vizați hunedoreni într-un dosar de fraudă cu bani europeni, iar suspecții ar fi emis scrisori de garanție false, folosind banii europeni în interesul propriu.

Parchetul European a făcut nu mai puțin de 40 de percheziţii în România şi Franţa pentru o fraudă de 30 de milioane de euro.
Perchezițiile au avut loc marți în mai multe locații din România și Franța, în cadrul unei anchete conduse de Parchetul European (EPPO), structura din București.
Sunt vizate fraude cu
fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de
milioane de euro, iar suspecții urmau o schemă infracţională prin care erau emise scrisori de garanţie false către beneficiari de proiecte finanţate din
fonduri europene.
Practic, procurorii europeni spun că aceștia pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune.
Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în România perchezițiile au avut loc în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. De asemenea, au fost descinderi și în sudul Franței.
Ancheta a scos la iveală că în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare (care ar opera în Cehia, Letonia și Spania), și care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate. În special o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro, spune EPPO.
În schimbul eliberării
scrisorilor de garanție, suspecții ar fi încasat sume importante de bani pe care le-ar fi folosit în interes propriu.
Parchetul European precizează că perchezițiile s-au făcut cu sprijinul mai multor structuri din România și Franța, precum Poliția Română, Institutul Național de Criminalistică, ori Jandarmeria Română.
Diana Mitrache