Salvamontistii îi avertizeazã pe turisti asupra riscurilor la care se expun în cazul în care se abat de la traseele turistice. În Parâng se mentine pericolul de avalansã, iar salvamontistii vin si cu demonstratii. Stratul de ninsoare depus în ultima perioadã nu s-a consolidat suficient si poate sã o ia la vale, mai ales în zonele în care s-au format acumulãri mari de zãpadã.
“Un test „rapid” (am sãpat putin..) arata cã stratul de zãpadã, la peste 2000 m, variazã de la 20 cm la 130 cm si este încã instabil. La primele trei bãtãi pe lopata, stratul de 30 cm, superior, a plecat. Un alt strat de circa 70 cm, este asezat pe un strat stabil, de aproximativ 50 cm dar înghetat, coeziunea dintre ele fiind micã. Testul a fost fãcut pe o pantã de 25 grade, pe o fatã SW, grosimea stratului fiind 115 cm. Testul este orientativ, grosimea stratului de zãpadã variazã foarte mult. Se mentine riscul de avalansa de grad 3 iar pe vãile adânci (aici stratul depãsind 1,5m), gradul 4”, sustine Remus Popescu, salvamontist.
Turistii sunt sfãtuiti sã rãmânã în zonele schiabile din statiunile montane, unde pot sã practice sporturile de iarnã în conditii de sigurantã, iar dacã intentioneazã sã abordeze schiul de turã, atunci sã întrebe la refugiile Salvamont din Strajã, Parâng sau Râusor, unde vor primi informatiile necesare. Potrivit salvamontistilor, toate pârtiile oferã conditii excelente de schi.
Monika BACIU