Cei care locuiesc la case și au venituri modeste pot să scape de sobe. Un proiect prin care vor fi montate panouri fotovoltaice în zonele de case este în plină desfășurare și, la Petroșani, oamenii sunt sfătuiți să își facă documentele. Nu îi costă nimic, pentru că acum se iau în calcul familiile vulnerabile, pentru care instalarea de panouri fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei, este gratuită.
În Colonia din Petroșani oamenii sunt fie sceptici, fie sunt gata să își facă actele. Iar alții nu sunt proprietari și nu se pot încadra. „Eu nu sunt proprietară pe această casă și nici nu am bani să fac actele pentru succesiune. Așa că, chiar dacă aș vrea, nu pot”, a spus o doamnă din Cartierul Colonie, acolo unde a ajuns și unul dintre consilierii primarului, ca să informeze populația.


„Cred că mă încadrez și chiar voi merge la primărie să văd ce demersuri să fac. Sigur că m-ar ajuta, că gazul e scump, lemnele la fel”, a spus o altă doamnă ce stă chiar în zona turnului de apă.
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani spune că are o listă cu toți cei aflați în situații vulnerabile și, pentru ei, e gata ca din banii de la buget, să achite inclusiv cheltuielile cu actele pentru acești oameni. „Sunt 10.000 de euro, pe care proprietarii de case, cu venituri mai mici de 2.100 de lei, îi pot primi. În Petroșani sunt 390 de astfel de proprietari. Am creat echipele care merg și le explică oamenilor despre ce este vorba. Dar, din păcate, ne lovim de reticențe și refuzuri. Continuăm, așa încât să beneficieze cât mai mulți oameni. Ei nu trebuie să plătească nimic. Le trebuie un extras CF și dovada că sunt proprietari, plus buletinul. Apoi ei pot să intre în acest proiect, gratuit. Sunt mulți din Cartierul Colonie, dar nu numai”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani


Viorel Pascu, consilier al primarului, a pornit prin zonele de case și spune că încearcă să îi convingă pe oamenii care sunt sceptici.
„Din noiembrie, am format echipa, am luat legătura cu un instalator, care sperăm să fie validat în această săptămână și mergem în teren cu listele pentru cei care stau la proprietăți private. În Petroșani sunt 1.250 de persoane înscrise pe lista ministerului. Noi am selecționat cam 397, am selectat cine stă în chirie, iar în teren am văzut cum stă fiecare. Am întâlnit tot felul de situații: unii sunt bucuroși, alții nu sunt proprietari, alții sunt sceptici, că e campanie electorală, așa cum ne-au spus, sunt și care nu vor să audă, pentru că se tem că li se prăbușește acoperișul la casă. Dar nu e așa, că nu sunt grele”, a spus Viorel Pascu, consilier al primarului municipiului Petroșani.
Familiile cu venituri modeste, ori care au persoane cu handicap și poate au un card de energie, trebuie doar să vină la primărie, ca să afle ce au de făcut.
Panourile și bateriile fotovoltaice vor fi montate în perioada următoare. Potrivit proiectului, panourile au o capacitate de 3 kWatti, în timp ce bateriile de stocare a energiei au o capacitate de 5 kWatti.
Instalațiile vor asigura consumul pentru iluminatul casei și alți câțiva consumatori, consumul de energie putând fi astfel susținut de fiecare în parte.

Diana Mitrache