Mai sunt puţini pacienţi internaţi la spitalele din Valea Jiului bolnavi de COVID-19.
Am trecut prin perioade grele, medicii au făcut faţă cu brio, deşi, la Petroşani, spre exemplu, trei secţii au avut de suferit imediat după izbucnirea epidemiei, iar în urma acestor situaţii au rămas secţii descoperite şi acum. Asta, pentru că medicii au plecat, s-au pensionat, sau au demisionat. Paradoxal, însă, la Lupeni sau Vulcan, deşi s-au mai auzit voci nemulţumite, oamenii au rămas pe poziţii şi acum îşi încasează primele.
Secţia de pneumologie a SUP a rămas fără medic
Unicul medic, cel care a activat în cadrul secţiei de la Petroşani, a plecat prin demisie, în plină pandemie de coronavirus. Alţi trei medici ai Spitalului de Urgenţă din Petroşani au demisionat şi toate modificările în organigrama unităţii medicale au survenit în perioada de pandemie de coronavirus.
Doctorul Anca Măgduţ, medic specialist pneumolog, în cadrul secţiei de Pneumologie, a preluat conducerea, ca urmare a demisiei doctorului Nicolae Petre Nicolae, singurul medic care desfăşura activitate în această secţie.
Medicul pneumolog şi-a dat demisia în plină pandemie de coronavirus, deşi este cunoscut faptul că noul tip de coronavirus afectează sistemul respirator. Mai mult, toate s-au întâmplat, deşi Spitalul de Urgenţă nu era nici măcar spital suport covid.
Alte modificări au survenit pe secţia de Pediatrie, ori Terapie Intensivă.
Doctorul Ligia Iacobescu, medic primar Pediatrie, dr. Nicolae Moacă, medic ATI au plecat, la rândul lor, de la acest spital, după ce au demisionat.
Un alt cadru medical care a activat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani a fost transferat la o altă unitate spitalicească. Este vorba de dr. Anda Maria Ţăranu, de la secţia de Neurologie. Astfel, şi pe această secţie a rămas un post vacant.
La Spitalul de Urgenţă din Petroşani mai sunt vacante şi alte posturi, precum de asistenţi medicali, trei la număr, şi câte un post de îngrijitoare şi unul de liftier.
La Vulcan nu a plecat nimeni
Spitalul din Vulcan a tratat pacienţi cu COVID, iar unul singur a murit. Totuşi, de aici nu a plecat nimeni în această perioadă, deşi, au fost discuţii. De precizat că, aşa cum s-a întâmplat la toate spitalele, şi aici angajaţii au primit acele prime, pentru că au lucrat în timpul pandemiei. „În secţia de la Vulcan, la un moment dat, au fost mai mulţi pacienţi alocaţi de către DSP şi, neavând spaţiile necesare, s-a transformat şi secţia de Paliative. (…) Tot personalul a înţeles ce are de făcut şi trebuie să spun că s-a reuşit să se aloce suma de la UE, pentru medicii care au lucrat pe această secţie. Am plătit 157 de oameni.
O singură persoană, doamna dr Petre s-a pensionat. Nu am avut plecări, ci doar un medic care s-a pensionat”, a spus Gheorghe Ile.
La Lupeni, medicii au făcut faţă bine şi a crescut natalitatea
La spitalul din Lupeni au existat voci care au atras atenţia că ar fi probleme, dar situaţia nu a degenerat. Medicii au fost cel mult transferaţi, cum a fost cazul doctorului Remus Hârşan, care a plecat să lucreze la spitalul din Deva, unde era nevoie de expertiza lui. În rest, a crescut doar natalitatea, pentru că, deşi a fost un spital suport-covid, aici s-au născut ceva mai mulţi copii ca de obicei.
„Spitalul mai are 3 bolnavi de COVID acum. Au fost vreo 30 de internaţi aici, dar vă spun că, numai în ultimele 3 săptămâni, aici s-au născut 57 de copii, pentru că am preluat şi alte cazuri, nu doar COVID. Am şi fost apreciaţi pentru felul în care am gestionat situaţia şi medicii şi personalul medical şi-a primit o parte din sumele cu care s-a spus că vor fi premiaţi pentru că au muncit în astfel de condiţii”, a spus Lucian Resmeriţă, primarul de la Lupeni.
Diana Mitrache