Pandemia de coronavirus a încetinit procedurile pentru definitivarea planului urbanistic zonal al staţiunii montane Straja.
Instituţiile au lucrat online în această perioadă, astfel că procedura s-a desfăşurat greoi. În Straja vor fi montaţi şi 28 de hidranţi şi se are în vedere o dezvoltare coerentă din punct de vedere urbanistic.
”Documentaţia în ceea ce priveşte PUZ-ul din Straja a fost finalizată. Au fost depuse toate solicitările pentru avize atât la Gardă de Mediu cât şi la Gardă Forestieră. Momentan lucrurile au mers puţin mai încet pentru că toate instituţiile au lucrat online şi nu am putut să mergem să ne prezentăm acolo punctul de vedere. Noi ne dorim să obţinem cât mai repede aceste avize pentru că ne dorim să avem cât mai repede acest PUZ. Acesta include undeva la 28 de hidranţi care déjŕ au început să fie montaţi de către cei de la ApaServ încă de acum o săptămână, iar în proiectul de apă şi canalizare în Straja vom avea şi aceşti hidranţi. Aceştia ne vor ajuta foarte mult în ceea ce înseamnă ISU pentru că din acest punct de vedere am avut foarte multe probleme în Straja”, spune Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Potrivit edilului în Straja nu mai există cabane neomologate. Toate au primit avizele necesare, cele în care se desfăşoară activitate turistică.
”Din punct de vedere al firmelor nu avem în acest moment în Straja cabane fără autorizaţii. Poate mai există două sau trei cabane care mai cazează turişti fără ca noi să ştim dar noi în Straja ca şi număr de locuri omologate suntem pe locul doi în judeţul Hunedoara după staţiunea Geoagiu-Băi. Avem undeva la 2500 de locuri omologate în staţiunea Strajă, este un lucru îmbucurător. Trebuie cu toţii să lucrăm corect, să emitem facturi şi bonuri pentru că aşa este normal”, a mai spus sursa citată.
Încă un telescaun
Un nou telescaun ar putea fi realizat în staţiunea montană. Este o investiţie privată. Mai sunt, însă, aspecte de clarificat.
”În staţiunea Straja avem depus un proiect la fostul Minister al Turismului, care a fost blocat în perioada anilor trecuţi. avem un investitor mai micuţ în Strajă, dar care are o pârtie, şi anul acesta dacă vom obţine avizele este posibil să construim un nou telescaun în zona Platoul Soarelui. Trebuie să se scoată din fondul forestier o suprafaţă de pădure. Este prioritatea noastră să avem cât mai multe spaţii de cazare şi infrastructură turistică”, a mai precizat Lucian Resmeriţă.
Sezonul de iarnă care s-a încheiat brusc din cauza pandemiei de coronavirus a fost unul dintre cele mai bune de până acum. Există însă incertitudini în ceea ce priveşte sezonul de vară.
”Iarnă care a trecut a fost una foarte bună. Am avut un grad de ocupare foarte mare în Straja. Lucrurile au funcţionat normal, dar din păcate acum deşi oamenii din Straja aveau contracte semnate, acestea au fost întrerupte. Pentru sezonul de vară trebuie să vedem dacă va fi pierdut sau nu. Oricum această temere va exista, oamenii se vor gândi de mai multe ori până să ia decizia dacă îşi vor mai trimite anul acesta copii în tabere de vară în Straja. Ne dorim să fim sănătoşi dar trebuie şi economia să funcţioneze”, a mai precizat primarul municipiului Lupeni.
Cosmin BACIU