C opiii au tot mai multe probleme pe care le gestionează greu. Sunt anxioși, au stat mai multe luni în casă și s-au îngrășat, iar bullying-ul este ceva ce îi pune pe toți în dificultate. Și asta o observă acum psihologii din taberele de sănătate de la Straja, acolo unde vin copii cu foarte mari probleme emoționale.

La Straja vin mii de copii să se distreze, să învețe ce este socializarea, să stea la un foc de tabără, ori ca să slăbească și să ducă o viață sănătoasă. Și acum e sezonul în care organizatorii de tabere sunt absolut asaltați, pentru răcoarea muntelui, aventurile ce le sunt promise copiilor și socializarea de care au dus dorul.
„În vara 2022 avem peste 3.000 de copii la Straja, iar săptămânal avem cam 200 de copii în taberele noastre de aventură. În special, acum avem oferte pentru toată țara, grupuri, ce vin cu profesorii lor și avem grupuri inclusiv din Bacău, Botoșani, Oradea, București, practic de peste tot”, ne-a spus Marius Fodoran, organizator de tabere.
Iar una dintre cele mai căutate tabere este cea în care copiii învaăță să ducă un stil de viață sănătos. Totul, însă, cu mari sacrificii și multă trudă.
„În taberele noastre, noi promovăm un stil de viață sănătos și principii de viața sănătoase și, în mod special, în taberele pentru copiii supraponderali, facem ediția cu nr 18 și 19 și avem nutriționiști, psiholog, profesori de sport care, cumva, vor să schimbe compotamentele de viață ale copiilor, în unele mai bune, așa încât, când ajung acasă să aibă încredere în ei. Merge bine, pentru că tabăra durează 3 săptămâni, timp în care e greu, dar se văd și rezultatele ”, mai spune Marius.
Pe timpul perioadei de acomodare, însă, psihologii descoperă problemele lor emoționale. Au stat în casă, au interacționat numai în on-line și asta i-a afectat mult. Comportamentele lor sunt distorsionate și le e greu.
„Cea mai grea perioadă, în tabăra de sănătate, este în primele zile. Acei copii sunt obișnuiți ca acasă, unde mănâncă pe ascuns, se ceartă cu părinții și au probleme emoționale. Și, în momentul în care există reguli, un meniu anume, le e greu. Dar după 4-5 zile, se adaptează. Nu îi înfometăm. Practic, mâncăm 3 mese și două gustări, mâncare românească, dar gătită sănătos, la cuptor. Mâncăm legume și fructe, deci nu un regim drastic”, mai susține Marius Fodoran, absolvent al ANEFS și specialist în organizarea de tabere de acest tip.
Și, dacă trec peste asta și învață ce și cât să mănânce, nu le mai rămâne decât să se trateze sufletește. Asta, pentru că pandemia i-a afectat pe toți.
„Noi avem psihologi în toate taberele noastre, dar, mai ales după pandemie, că am constatat că nevoia de psihologi este și mai mare în taberele noastre. Practic, sunt conflicte, dorul de părinți și tot felul de tulburări emoționale din ce în ce mai des, aproape în fiecasre grupă, în fiecare cabană, iar aceste probleme emoționale e rezolvă, cel puțin parțial, în taberele noastre”, a explicat Fodoran.
Copiii vin la Straja, sunt cazați în cabane și încep drumețiile orele de distracție la piscină, focurile de tabără, dar sunt forțați să renunțe la telefoanele mobile, la mâncatul pe ascuns și să își rezolve problemele
verbalizându-le.
Diana Mitrache
Foto Tabere Straja