Parca niciodata ca acum n-a fost mai actual Caragiale. Acest geniu, nascut la Haimanale ne insoteste viata si ne dovedeste ca nimic nu este intamplator cel puiin de o suta de ani incoace. Se spune despre Beethoven ca a scris 9 simfonii pentru 9 mii de ani.

In legatura cu I.L. Caragiale, treaba sta altfel. Universul bautorului de bere, care a ramas in amintirea tuturor boemilor cu celebra expresie “Sunt vechi, domnilor, sunt vechi!”, ne urmareste, nu ca un rau care-si urmeaza cursul, ci ca o umbra care-si urmareste diavolul.

Tarele societatii, personajele care nu se schimba odata cu epoca, mizeria umana a celor ajunsi sus si au uitat de unde au plecat, subtilitatile machiavelice ale politicii, patrunderea, ca un cutit pana-n prasele, in nemernicia umana.

Nimic din toate acestea nu i-au scapat hatrului, mucalitului, eruditului, pricopsitului, falitului, iubitului, hulitului si indelungamintitului Caragiale. Cine stie cati ani, cate decenii, cate secole trebuie sa mai treaca sa se mai ridice din acest popor (daca mai e popor, ci nu doar… populatie) un asemenea vizionar.

Este de ajuns sa revedem piesele sale de teatru, sa recitim clasicele momente si schite, sau discursurile politice si o sa ne dam seama ca traim in plina epoca… a lui Caragiale. Era sa “comit” o cacofonie, desi, in cacofonia generala din zilele noastre, una dintre cele trei admise ramane Ion Luca Caragiale. Celelalte sunt Biserica Catolica si tactica cavalereasca. Dar astea sunt demodate.

Am presarat acest articol umil, un fel de omagiu adus Maestrului, cu franturi din scrierile sale. Ramane ca dumneavoastra, cititorii, sa hotarati daca, intr-adevar Caragiale traieste – sau nu – printre noi.

Astazi, 1 februarie, la Petrosani s-au inregistrat minus 26 de grade Celsius. Ce n-as da sa inchei acest articolas cu deja  daramatoarea expresie “Caldura mare, monser, caldura mare!”,”Baiete, mai adu doua tuici. Platesc eu!”

“Nu voi, stimabile, sa stiu de Europa d-tale, eu voi sa stiu de Rom’nia mea si numai de Romania… Progresul, stimabile, progresul! In zadar veniti cu gogrite, cu inventiuni antipatriotice, cu Europa, ca sa amagiti opinia publica…”

“Decat medicamente,
Mai bine, zeu, da fuga
Si trage-i doua halbe
De bere de Azuga!”

Mircea BUJORESCU