Pãdurile din raza orasului Uricani continuã sã fie tãiate, chiar dacã firma care exploateazã aici masa lemnoasã a primit interdictie sã mai taie copacii. Dãnut Buhãescu, primarul din Uricani sustine cã masinile pot fi vãzute zilnic, încãrcate cu lemn si cã singura certitudine este cã lemnul nu provine din Parcul National Retezat. În rest, nimeni nu stie cine sunt tapinarii, dar nici nu este exclusã prezenta lor.
„În Parcul National Retezat nu se exploateazã deloc. Ce exploateazã firma Schweighofer este vis-a-vis de parc, unde exploateazã si astãzi. Dar nu în Parcul National Retezat. Eu am vãzut masini care continuã sã vinã si nu pot sã vinã decât de acolo. Stati la Lupeni sã vedeti cum vin masini de la Câmpu lui Neag!”, ne îndeamnã primarul Dãnut Buhãescu, de la Uricani. Edilul din Vestul Vãii Jiului, care gestioneazã si Parcul National Retezat, si-ar dori sã poatã controla, prin organele locale, acest transport de lemn, însã, singura posibilitate este sã sune la numãrul unic denumit generic radarul pãdurilor. Pentru cã legile nu îi permit mai mult. „Noi am fãcut propuneri la parlamentarii nostri, în care am solicitat sã fie controale încrucisate, nu doar organele statului, care pot fi mituite si organizate în sistem piramidal, dar si cu autoritãtile locale, prin serviciile de protectie a mediului, sau politia localã. Si, prin controale încrucisate, ar fi eliminate mult tãierile ilegale. Si noi suntem direct interesati sã ne protejãm mediul, dar nu s-a putut, cã sunt interese, cu sigurantã, pânã la nivel de presedintia României”, a mai spus Dãnut Buhãescu.
Exploatãrile forestiere, din ultimii ani, din muntii Retezat, Godeanu, Tarcu si Vîlcan au condus la disparitia ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climã temperatã a Europei, se aratã într-un comunicat al organizatiei Agent Green. Ecologistii au publicat, anul trecut, un nou reportaj filmat de investigatii realizate în perioada 2009-2015 despre exploatãrile forestiere din aceste zone. În material sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatãri forestiere. „Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpãrat lemn exploatat de firme terte în zona Râu-Ses si Câmpusel. La Câmpusel, firma austriacã chiar detine teritorii, care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pãdurea – un amestec natural de fag si conifere este certificatã FSC si a fost exploatatã sistematic începând cu anul 2006 imediat dupã achizitie” informeazã agrointel.ro.
Diana Mitrache