Cel mai recent sondaj publicat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie – IRES, realizat pe un esantion total de 1.199 de subiecti cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adultã din România, cu o marjã de eroare de ±2,9%, efectuat prin metoda CATI, confirmã încã o datã, necesitatea înfiintãrii Aliantei pentru Hunedoara.

Datele exprimate în acest sondaj, dovedesc cã Alianta pentru Hunedoara este acea alternativã pe care hunedorenii o asteptau.

Independenta unei astfel de formatiuni vine sã anuleze blatul politic pe care îl fac de ani de zile cele douã partide, PSD si PNL. Conform sondajului, 73% dintre români au o pãrere foarte proastã despre actualele partide politice. Absenteismul de la vot exprimã si el lipsa de optiuni pe care o are electoratul român. Din aceastã perspectivã, o formatiune nouã, care polarizeazã diverse forte independente ale societãtii civile, nu poate decât sã ofere aceastã alternativã. În altã ordine de idei, 60% dintre români simt nevoia ca actualii politicieni sã ducã o politicã nationalã. Programul politic al Aliantei pentru Hunedoara are ca fundament acest fapt. Jaful fãcut în judetul Hunedoara, dupã 1990, aratã cã este nevoie de oameni cãrora sã le pese, de oamenii care au trãit aici si doresc ca nationalismul si patriotismul sã nu rãmânã un simplu slogan electoral.

O formatiune cetãteneascã ce reuneste multe personalitãti si individualitãti, simboluri ale hunedorenilor, nu poate sã nu-si tinã promisiunile electorale, tocmai datoritã acestor oameni, care trãiesc si muncesc zi de zi în judetul Hunedoara. Nu este vorba de promisiunea unui singur om! Este vorba de o echipã care s-a angajat sã schimbe actuala stare de fapt si monopolul pãgubos al celor douã partide, PSD si PNL. În acest moment, România are nevoie de partide noi, de oameni noi pentru a nu se adânci în esecul pe care îl au cei care au condus pânã acum.Sondajul aratã cã, 41% dintre români vor astfel de formatiuni, iar 60% simt nevoia sã fie condusi de un politician independent.

Ca o concluzie, sondajul IRES pune de fapt pe hârtie, ceea ce simtim cu totii. Vechile partide politice, post decembriste au esuat lamentabil în coruptie si incompetenta. Oamenii sunt plictisiti si obositi de promisiuni fãrã continut, de esecuri repetate, de felul în care este condusã administratia. O nouã generatie de politicieni care sã implice într-o proportie mult mai mare, societatea civilã, este absolut necesarã. Formatiuni civice precum Alianta pentru Hunedoara îndeplinesc aceastã conditie si meritã o sansã pentru a dovedi cã în România se poate face si o altfel de politicã. Acest sondaj, care include si judetul Hunedoara, mai demonstreazã o datã în plus, cã cei 41% dintre hunedorenii care vor vota cu Alianta pentru Hunedoara se încadreazã în trendul national al votului pentru aceste alegeri.