Contestatarii Sindicatului Muntele sustin ca iesirea minerilor in strada ”se datoreaza” bunului management al liderilor Sindicatului Muntele, autoproclamat reprezentativ la nivelul Companiei Nationale a Huilei. Din pacate, miile de ortaci iesiti in strada au ajuns la vorbele celor din Federatia Nationala a Muncii, care se indoiau de faptul ca va fi acordata vreo marire salariala.
”Cât de incompetent poti fi sa faci un CCM care sa prevada mariri salariale in baza unui protocol fara a avea la baza o hotarâre de guvern sau un ordin de ministru? Tinând cont ca, actuala putere, a taiat de la salariati, de la pensionari, de la copii, de la someri, de la persoanele cu handicap, etc. cum isi pot inchipui minerii ca ei sunt mai cu mot decât celelalte categorii ale populatiei si ca vor primi si 10% marire de salariu si 100 lei in plus la sporul de pericol?”, se intreaba Valter Cojman, presedintele executiv al Federatiei Nationale a Muncii (FNM).
Cojman mai spune ca minerii ar fi trebuit sa isi dea seama ca sunt mintiti de liderii lor corupti, ”carora le este frica sa organizeze alegeri sindicale generale si care au reactivat un sindicat in mod ilegal cu care vor sa reprezinte minerii”.
”Din pacate, minerii, se lasa mintiti de acesti lideri corupti si care isi urmaresc propriile interese, lideri care au uitat unde este locul lor de munca in subteran fiind pontati fictiv de catre administratie si platiti pentru posturi neprestate si care beneficiaza de bani grei pentru combustibilul consumat de jeep-ul cu care se deplaseaza si care apartine lui Nica Petre.
Asa cum am mai spus, minerii, protesteaza degeaba… Nu vor primi 10% marire salariala… Eventual vor primi vreo 5 lei, cel mult, la sporul de pericol… nu mai mult. De aceea, inainte de a merge la Bucuresti, asa cum sunt indemnati de anumite persoane, minerii ar trebui sa-si faca curatenie in propria ograda, sa scape de liderii corupti, sa-si aleaga lideri competenti, nesantajabili de catre conducere si care sa-i reprezinte cu adevarat.
Dupa care sa ceara reducerea aparatului birocratic si de conducere la, cel mult, o treime din cât este in prezent, licitatii de achizitie transparente si corecte, tichete de masa in loc de masa calda, bani de transport in loc de transport contractat, privatizarea hotelului Onix care, din anumite zvonuri, este cuibusor de nebunii pentru anumiti lideri de la Muntele si anumite persoane din conducerea CNH si a Cabanei Jiet care, privatizate, ar putea aduce bani pentru retehnologizare si alte investitii din minerit”, declara, pentru Cronica Vaii Jiului, Valter Cojman.
Anamaria NEDELCOFF