Orhidee sălbatică, pe culmile Carpaților

Papucul doamnei este o specie de orhidee aparținând genului Cypripedium. Aldo Todoran a surprins firavele flori pe crestele Carpaților. Papucul doamnei, apare în pădurile umbroase de foioase și mixte (rareori în plină lumină solară la altitudini mai mari) sau mai rar, pe versanții împrăștiați cu pietre, predominant pe soluri calcaroase.

Poate rezista iernilor reci și în părțile nordice ale eurasiei tinde să crească în grădinile de primăvară bogate în calciu și pe pajiștile mlăștinoase.
Planta este favorizată de climele suboceanice până la cele subcontinentale și este rară în regiunile cu climă atlantică și mediteraneană
”Papucul doamnei este o orhidee sălbatică, una din cele câteva specii de orhidee sălbatice care înfloresc pe culmile Carpaților. Floarea este o adevărată bijuterie și pentru că frumusețea ei și pășunatul au dus planta în pragul extinției, în 1938 prin Decret Regal floarea a fost declarată monument al naturii și pusă sub paza și protecția legii. Chiar și așa mica orhidee a rămas să se descurce singură, pe creste, iar azi, papucul doamnei este o apariție cu totul excepțională”, spune Aldo Todoran.
Monika BACIU