Ziua Siguranței pe Internet se desfășoară anual, în luna februarie și are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare pentru un Internet mai bun și mai sigur, în care tehnologia este folosită nu doar în condiții de siguranță ci și într-un mod responsabil, critic și creativ.
Cu toții ne întrebăm: Ce fac copiii în mediul online? Se joacă, învață, socializează? Care sunt nevoile copiilor în mediul online?
În primul rând, copiii trebuie informați privind termenul de ,,siguranță online”, termen ce înseamnă faptul de a fi protejați când folosesc internetul. Tehnologia este atât de avansată, iar internetul a ajuns să poată fi accesat de oriunde, nu numai de acasă. Un click greșit îi poate pune în mare pericol, atunci când ei nu conștientizează riscurile, astfel că mediul online devine un catalizator al comportamentului teribilist (pentru a fi validați, mulți copii/tineri fac lucruri periculoase sau ilegale pentru a fi apreciați de așa-zișii prieteni). Timpul excesiv petrecut în mediul online generează o serie de contexte periculoase pentru copii iar adulții au obligația de a-i sprijini pe copii pentru a evita diferite situații riscante și astfel încât să se tragă un semnal de alarmă asupra drepturilor și responsabilităților în mediul online, adică impuse anumite REGULI, reguli ce vor diminua cazurile de cyberbullying.
Copiii au aflat că internetul este una dintre tehnologiile cele mai provocatoare la un nivel mondial. Utilizarea
internetului a permis comunicarea facială a două persoane care se află la distanțe considerabile, fiind o importantă fereastră a lumii digitale, în special pentru comunicarea la nivel social, mai ales după ,,explozia” platformelor online de socializare. Marcarea acestei zile reprezintă o bună oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare a pericolului online, precum și de a promova metodele necesare protecției utilizatorilor în timpul accesării mediului virtual. Ziua Siguranței pe Internet este sărbătorită, pentru promovarea utilizării sigure și responsabile a mediului online și a dispozitivelor cu care se realizează accesul la internet.
Demian Adela & Viziteu Mihaela – pedagogi sociali Organizația Salvați Copiii Filiala Hunedoara