Nu mai plãtim apa meteoricã. Ba o plãtim. Asa stau lucrurile acum în judetul Hunedoara, iar oficialii spun cã asteaptã o decizie fermã din partea guvernului. Asta, dupã ce initial s-a mers pe ideea cã actionarul majoritar, Consiliul Judetean Hunedoara ar fi institutia care ar trebui sã dea o hotãrâre în acest sens. Lucrurile par, însã, schimbate acum.
„Sub nicio formã Consiliul Judetean Hunedoara nu poate sã dea o hotãrâre de genul acesta. Cel care poate decide în functionarea operatorului de apã este ADI (Asociatia de Dezvoltare Intracomunitarã ) Apa. Nu vã ascund cã au fost discutii aprinse cu consilierii PNL, dar nu existã cadrul legal. Si eu am dat o declaratie cu care m-am grãbit. Asteptãm cadrul legal si se pare cã acum se lucreazã la nivelul ministerelor ca persoanele fizice sã fie scutite de plata apei meteorice, dar acum nu existã niciun cadru legal”, spune Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
În fapt, este vorba despre Ordonanta 114, atât de controversatã în ultimul timp, care, potrivit oficialilor hunedoreni, a anulat ideea initialã.
„A apãrut o OUG, nr 114, care a anulat Ordonanta de Urgentã din iunie 2018, care reglementa faptul cã primãriile, prin consiliile locale si Consiliul Judetean ar putea prelua plata apei meteorice. OUG 114 anuleazã asta”, mai spune Costel Avram. La alte primãrii, însã, decizia a fost luatã deja. Consiliul Local Craiova, spre exemplu, a votat, în 8 ianuarie 2019, scoaterea de la platã a apei meteorice, iar acum costurile generate de colectarea, transportul, epurarea si evacuarea apelor pluviale sunt suportate de utilizatorii serviciului. Drept urmare, furnizorul de apã si canal al orasului Craiova si autoritãtile locale au renuntat la taxa pe apa meteoricã. Apa meteoricã a fost eliminatã prin hotãrâri de consiliu local, prin anul 2016, în orase precum Craiova, Constanta, Ploiesti si alte localitãti importante ale tãrii. Mii le lei ajung la operatorul Apa Serv din Valea Jiului, anual, doar pentru cã plouã si pe facturã apare lunar taxa pe apa meteoricã, sau pe apa de ploaie cum o numesc generic consumatorii. Taxa este stabilitã la nivel local, cu o formulã în care este luatã în calcul cantitatea de apã care cade pe acoperis si este preluatã de retelele de canalizare, înmultitã cu un anumit coeficient raportat la suprafata terenului sau a locuintei si cu tariful pentru canalizare.
În Valea Jiului, însã, nimeni nu a luat o astfel de decizie si nici factorii judeteni nu o fac, prelevându-se de faptul cã ar comite o ilegalitate.
Diana Mitrache