C omuna Orăștioara de Sus ar putea fi inclusă în zona metropolitană Petroșani. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei a lansat în dezbatere public Legea privind zonele metropolitane.
Conform documentului, pentru zona Văii Jiului sunt prevăzute două delimitări. Lupeni cu localitățile Vulcan, Uricani (inclusiv posibil Baru și Bănița) și Petroșani cu localitățile Aninoasa, Petrila și Orăștioara de Sus (inclusiv posibil Baru și Bănița).
Mihai Danciu, asistent la Universitatea de Vest Timișoara, implicat în proiectele din Valea Jiului susține că împărțirea propusă nu este una coerentă.
”Pentru Valea Jiului se propun două delimitări posibile: Lupeni cu localitățile Vulcan, Uricani (inclusiv posibil Baru și Bănița) și Petroșani cu localitățile Aninoasa, Petrila și Orăștioara de Sus (inclusiv posibil Baru și Bănița). Dar observăm din practică faptul că este dificilă și ineficientă conexiunea între Petroșani și Orăștioara de Sus sau între Lupeni și Baru, atât timp cât există și arealuri
naturale protejate între acestea și, așadar, o dificultate în a obține contiguitate spațială. Orăștioara de Sus, de
exemplu, este mult mai bine conectată la Municipiul Orăștie, chiar dacă nu face parte din prima ”coroană” din jurul acestei localități. Pe lângă aceste aspecte, condițiile socio-econo-mice (și de ce nu, politice) locale pot produce și sciziuni în zone care ar trebui să se dezvolte integrat, așa cum este Valea Jiului, într-un singur areal metropolitan. Pentru aceste tipuri de arealuri (am exemplificat mai sus pe Valea Jiului dar similitudini în problematici găsim și în alte situații – cum ar propunerile din jurul municipiilor Baia Mare sau Reșița), este necesară introducerea unor criterii suplimentare. Aceste criterii ar fi necesar să țină cont de existența unor rețele de infrastructură și proiecte comune, dar și de condițiile de relief. Din partea urbanlab.vj vom trimite o solicitare de revizuire a criteriilor pentru evaluarea delimitării acestor zone, având în vedere că există situații în zone cu relief predominant montan sau deluros unde condițiile de teren fac dificilă și ineficentă cooperarea pentru proiecte de interes metropolitan (transport în comun, infrastructură tehnico-edilitară sau servicii de interes comun)”, arată Mihai Danciu.
Potrivit documentului lansat în dezbatere publică, obiectivele generale ale politicii de dezvoltare metropolitană în România sunt reducerea disparităților economice, sociale și regionale prin consolidarea legăturilor urban-rural și centru-periferie; creșterea competitivității economice și capacitatea regiunilor de a prospera într-o economie globală; creșterea coerenței actului administrativ și asigurarea unei mai bune guvernări locale; asigurarea și îmbunătățirea accesului tuturor cetățenilor la servicii de interes general.
”Teritoriul metropolitan se delimitează după cum urmează: pentru municipiul București – cel puțin teritoriul administrativ al județului Ilfov; pentru municipiile reședință de județ – primele două coroane urbane; pentru municipii, altele decât cele reședință de județ – prima coroană urbană. în sensul prezentei legi, prin prima coroană urbană se înțelege teritoriul cumulat al unităților administrativ-teritoriale din imediata vecinătate a unui municipiu, cu care acesta are cel puțin un punct de hotar comun. Prin a doua coroană urbană se înțelege teritoriul cumulat al unităților administrativ-teritoriale din imediata vecinătate a primei coroane urbane, cu excepția municipiului reședință de județ, cu care aceasta are cel puțin un punct de hotar comun”, arată documentul.
Zonele metropolitane se pot constitui pentru următoarele obiective, și anume asigurarea unei planificări teritoriale integrate și durabile; dezvoltarea infrastructurilor și a obiectivelor de dezvoltare de interes comun care să asigure mobilitatea în cadrul zonei metropolitane; îmbunătățirea,
modernizarea și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare;
modernizarea, dezvoltarea, interconectarea și creșterea eficienței serviciilor
publice; furnizarea în comun a unor servicii publice sau de interes local; dezvoltarea integrată și durabilă a teritoriului tuturor unităților administrativ-teritoriale care compun zona metropolitană; dezvoltarea economică integrată și creșterea competitivității economice; dezvoltarea resurselor umane și a capitalului uman, creșterea ratei de ocupare și combaterea excluziunii și a dezechilibrelor sociale pentru toate categoriile sociale; abordarea integrată a problematicii specifice grupurilor vulnerabile și comunităților
marginalizate; diminuarea dezechilibrelor socio-
economice în dezvoltarea teritorială, la nivelul unităților administrativ-teritoriale aferente coroanei 1 și coroanei 2 ale teritoriilor
metropolitane.
Monika BACIU