ActualitateAdministratie

Oraș antic într-o lume modernă

Consiliul Județean Hunedoara a scos la licitație un proiect de peste 10 milioane de lei în vederea achiziționării unor servicii de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Investiția vizează realizarea unei clădiri moderne care să adăpostească spații destinate accesului (recepție, punct info, grupuri sanitare, spații destinate personalului) și spații expoziționale care să prezinte cu mijloace moderne aspecte relevante legate de existența orașului antic.
Obiectivul general al proiectului este creșterea atractivității turistice a zonei, prin valorificarea patrimoniului cultural.
”Viziunea holistică asupra patrimoniului include patrimoniul tangibil și intangibil, de aceea crearea spațiului pe care îl propunem oferă nu doar accesul direct la patrimoniul mobil, dar și integrarea într-un peisaj natural și istoric potrivit. Obiectivul principal se referă la un mod interactiv de a percepe patrimoniul istoric și activitățile legate de acesta”, arată documentul.
Contractul este finanțat prin PNRR.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa (nume complet: Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanță de 40 km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108–110. Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa Dacica a fost fondată prin defalcarea veteranilor. Conform unui monument epigrafic orașul a fost fondat din porunca împăratului de către generalul guvernator Decimus Terentius Scaurianus.
Monika BACIU

sursa foto: GO Hunedoara