Putini copii stiu unde este Ocolul Silvic, ce fac pãdurarii si ce ar putea sã învete de la ei. Asa se face cã, la Scoala 7 din Petrosani, dascãlii au avut ideea de a organiza o lectie deschisã în naturã, iar cei mici erau gata de drumetie, la prima orã.
„Am sã învãt ce înseamnã ocolul silvic, am sã învãt sã plantez un copac si am sã vãd cu ce se ocupã acest domeniu. Stiu doar cã ocroteste plantele si animale”, ne-a explicat Alex, unul dintre copiii care a participat la lectia deschisã. Nu stiau ei foarte bine ce îi astepta, dar toti au fost entuziasmati, iar pãdurarii au avut un adevãrat plan pentru ei.
„Le arãtãm activitatea Ocolului Silvic Petrosani, aici la sediul nostru si apoi mergem pe teren sã vedem natura. O sã mergem la pepiniera Jiet si apoi cãtre cabana Groapa Seacã. O sã le arãtãm si cum se planteazã un copac si le arãtãm si puietii si în teren vor vedea mai multe”, a spus Viorel Durbacã, director Ocolul Silvic Petrosani, la primirea delegatiei de elevi.
Lectia deschisã a fost si excursie si actiune de ecologizare si un mod de a învãta sã pretuiascã natura, la ea acasã. „Una dintre activitãtile noastre, care noi spunem cã este activitatea principalã, constã si în ecologizarea zonei de pe Cheile Jietului si de la Groapa Seacã, spre mãnãstirea ce strãjuieste intrarea în pasul de acolo. Vom vedea si contributia pe care pãdurea de molid o aduce la oxigenarea naturii, cunoscut fiind faptul cã zona este una dintre cele mai puternic ozonate de la noi din tarã”, a adãugat Vasile Pop, director Scoala nr 7 Petrosani, care a însotit clasa la ora deschisã din naturã.
În Ocolul Silvic, cei mici au aflat ce fac pãdurarii, pe teren, au ajutat sã pãstreze natura curatã, iar în pepinierã au vãzut cum ia nastere o pãdure. Sunt lectii pe care multi nu au ocazia sã le trãiascã, iar elevii Scolii nr 7 le-au vãzut pe viu.
Diana Mitrache