Primarii din Valea Jiului au fost prezenti la întâlnirea cu Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii. Singurul primar care a lipsit a fost Nicolae Dunca. S-a discutat despre pensii, venituri de completare pentru minerii care pãrãsesc sistemul, dar si de recalcularea pensiilor. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani sustine cã au fost ridicate mai multe probleme legate de Valea Jiului.
“Astãzi, la sediul Confederatiei Meridian, am participat, alãturi de reprezentanti ai administratiei publice locale din Valea Jiului, dar si lideri de sindicat, la o întâlnire cu ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu. Au fost aduse în discutie problemele cu care se confruntã Valea Jiului, în special problema pensionarilor care au iesit la pensie înainte de 2011 si a cãror recalculare a pensiilor nu a adus plusurile pe care le asteptau, iar pentru asta se propune initierea unui act normativ de abrogare a Hotãrârii de Guvern nr. 291 din 2017. De asemenea a mai fost adusã în discutie problema Ordonantei 36, care asigurã venituri de completare persoanelor disponibilizate si care expirã în decembrie 2018, dar si promovarea unei ordonante de urgentã care sã dea posibilitatea tuturor angajatilor ce-si desfãsoarã activitatea în minele din Valea Jiului si care vor rãmâne în momentul opririi definitive a activitãtii fãrã loc de muncã si care nu au nici conditii de pensionare, sã se poatã pensiona în cazul în care doresc, dacã au un stagiu minim de cotizare de minim 15 ani”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a recunoscut faptul cã existã inechitãti în ceea ce priveste pensiile din rândul minerilor. “Aceste solutii nu sunt la Guvern, sunt la Parlament. Guvernul României nu poate sã emitã niciun fel de acte normative în timpul vacantei parlamentare, ci doar prin Parlamentul României. Discutia pe Legea Pensiilor va continua. Mã bucur sã constat cã suntem pe aceeasi lungime de undã. Sunt multe nemultumiri (minerii din Valea Jiului-n.r.) si au dreptate pentru cã unii care au iesit la pensie înainte de 2011, fatã de altii care au iesit la pensie dupã 2011 au pensii diferite. Le-am explicat cã nu este o problemã cu hotãrârea de Guvern care s-a dat în acest an si cu legislatia veche. Avem de a face cu o lege a pensiilor care are foarte multe inechitãti si s-a încercat rezolvarea acestei inechitãti. Unele asa-zis corecturi au generat inechitãti chiar mai mari decât. Totul se poate regal numai printr-o lege nouã. Întotdeauna existã solutii”, a spus Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, dupã întâlnirea cu sindicalistii din Valea Jiului, pensionarii mineri, dar si primarii.
Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni, sustine cã existã toatã deschiderea din partea oficialilor ministerului pentru rezolvarea problemelor. “Noi am propus ca OUG 291 sã fie abrogatã ca sã nu mai fie recalculate pensiile, pentru ca oamenii sã fie afectati. nu este normal ca unora sã le scadã pensiile, desi au desfãsurat aceeasi activitate. Doamna ministru si-a arãtat toatã deschiderea fatã de problemele noastre si a spus cã va cãuta cele mai bune solutii care sã reglementeze situatia pensionarilor care s-au pensionat în perioada 1990 – sfârsitul lui 2010. Am mai discutat si de veniturile de completare care se acordã pensionarilor mineri. A fost o discutie constructivã si mã bucur cã am putut sã fim alãturi de pensionarii mineri, dar si de sindicalisti astfel încât sã apãrãm drepturile celor din Valea Jiului”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Reprezentantii Sindicatului Muntele au fost cei care au organizat aceastã întâlnire, care va continua cu sedinte de lucru. “Noi am fost promotorii acestei întâlniri. Au participat Sindicatul Muntele, Sindicatul de la Uraniu, CFR, iar alãturi ne-au fost primarii din Valea Jiului si asociatiile de pensionari. Considerãm cã pensionarii care au iesit la pensie pânã în anul 2011 trebuie sã le fie recalculate pensiile la fel ca celorlalti pentru cã au lucrat în aceleasi conditii. Am adus în discutie si problema legatã de OUG 36, privind acordarea venitului de completare, astfel încã acesta sã se acorde 36 de luni pentru a beneficia de conditii speciale. Totodatã am cerut modificarea Legii 144 care reglementeazã care sunt zonele poluate, astfel încât si Valea Jiului, dar si zona Mintia-Deva sã fie incluse în aceastã anexã. Doamna ministru ne-a promis cã ne ajutã si vor urma o serie de noi întâlniri”, a declarat Darius Câmpean, presedintele executiv al Sindicatului Muntele
Monika BACIU