Datoriile Complexului Energetic Hunedoara vor fi sterse, prin procedura de dare în platã. Guvernul a adoptat ordonanta de urgentã care prevede stergerea datoriilor companiilor de stat.
Documentul oferã posibilitatea legalã de a se sterge datoriile bugetare ale producãtorilor de energie electricã vitali pentru siguranta sistemului energetic national si care se confruntã cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în platã a activelor acestora cãtre Ministerul Energiei.
Neavând nicio altã posibilitate de relansare economicã, Complexul Energetic Hunedoara primeste astfel o gurã de oxigen. Companiile energetice sunt considerate vitale, iar scopul proiectului este mentinerea în productie a centralelor de productie de energie electricã respective, esentiale pentru siguranta functionãrii sistemului energetic national.
Aceste active ar urma sã fie ulterior concesionate sau date în administrare de cãtre Ministerul Energiei altor companii de profil. Draftul prevede si rambursarea anticipatã a sumelor aferente creditelor contractate de Ministerul Finantelor Publice de la bãnci si subîmprumutate ulterior unor companii energetice în cazul cãrora Comisia Europeanã a decis cã reprezintã de ajutoare de stat ilegale care trebuie recuperate, asa cum este cazul Complexului Energetic Hunedoara. Rambursarea anticipatã se va face însã tot cu bani direct de la stat, respectiv fondul de risc si, în completare, sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul MFP Actiuni Generale.
Mãsura de stergere a datoriilor se justificã „tinând cont de situatia economico-financiarã dificilã a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA si Societatea Electrocentrale Bucuresti SA, care detin capacitãti de producere a energiei electrice cu importantã deosebitã în mentinerea nivelului de sigurantã în functionare a Sistemului Electroenergetic National, respectiv unitãti dispecerizabile definite si reglementate prin legislatia secundarã emisã de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei, în calitate de autoritate competentã”, se arãta în nota de fundamentare a proiectului.
Cosmin BACIU