Ministerul Energiei a finalizat raportul comitetului de minerit cu privire la starea Complexului Energetic Hunedoara. Documentul va fi baza discutiilor cu comisia europeanã privind salvarea mineritului din Valea Jiului, iar acesta prevede închiderea a douã unitãti miniere si pãstrarea altor douã cu functionarea aferentã a câte unui grup de la fiecare termocentralã.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu apreciazã situatia de la Complexul Energetic Hunedoara ca fiind extrem de delicatã, dar aceasta sustine cã mãsurile care vor lua nu vor afecta într-un mod negativ Valea Jiului. Oficialii ministerului încearcã sã salveze tot ce se poate salva din CEH.
„Complexul Energetic Hunedoara se aflã în acest moment într-o situatie extrem de delicatã, însã suntem aici sã luãm decizii cerebrale, în asa fel încât zona Vãii Jiului sã nu aibã de suferit. Ceea ce se întâmplã acum la CEH este rezultatul unor actiuni iresponsabile, al unor lupte si ambitii personale, care nu fac decât rãu Complexului. Trebuie sã ne concentrãm pe ceea ce putem face pentru a salva mineritul din Valea Jiului. Sunt încrezãtoare cã acest raport al Comitetului de coordonare pentru activitatea minierã este o un pilon important în materialul pe care îl pregãtim pentru discutiile cu Comisia Europeanã”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu, în urma întâlnirii Comitetului de coordonare pentru activitatea minierã, grupul de lucru Huilã. Se cautã cele mai bune solutii pentru ca activitatea extractivã sã continue. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, spune cã pânã acum nu s-a fãcut nimic pentru eficientizarea mineritului, dar acum lucrurile se îndreaptã spre o directie bunã.
Presedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, sustine cã angajatii Complexului Energetic Hunedoara sunt îngrijorati de situatia în care se aflã societatea dupã iesirea acesteia din insolventã. „Angajatii de la CEH sunt îngrijorati de iesirea din insolventã a companiei pentru cã situatia financiarã actualã pune în pericol plata salariilor. Ceea ce s-a întâmplat cu cererea de scoatere din insolventã si celebrarea de cãtre niste lideri locali ai acestui fapt este o dovada de iresponsabilitate. Asistãm la o „bucurie a nebunilor”, care confundã înfrângerea cu o victorie si îsi închipuie cã ne cresc salariile dacã intrã compania în faliment. Este inadmisibil ca un lider de sindicat care se aflã astãzi la tribunal ca inculpat într-un proces de evaziune fiscalã sã contribuie la falimentarea premeditatã a companiei. E nevoie de solidaritatea angajatilor si de continuarea lucrãrilor din Comitetul pentru mine de la Ministerul Energiei, pentru cã existã o solutie pentru Complexul Energetic Hunedoara. Mai rãmâne sã nu cãdem în capcana vanitãtilor locale”, a declarat Petre Nica, liderul Sindicatului „Muntele”, în cadrul Comitetului pentru mine.
“As vrea sã fie clar si sã se înteleagã cã suntem în mijlocul unui proces extrem de important de reasezare pe drum corect a mineritului. Si cã acest proces este strict legat de securitatea energeticã a României. Din pãcate, în ultimii ani, nu s-a fãcut aproape nimic în ceea ce priveste eficientizarea acestui domeniu, astfel cã importante companii miniere au ajuns în situatii dificile din punct de vedere financiar, fãrã planuri de perspectivã si fãrã a face transformãrile necesare de o manierã treptatã, ceea ce ar fi presupus o tranzitie fireascã si suportabilã. Adoptãm în aceastã perioadã mãsurile care se impun, astfel încât sã nu periclitãm viitorul mineritului în România”, a declarat Victor Grigorescu în urma sedintei de Guvern.
În urmã cu aproape o lunã de zile, ministrul Energiei a anuntat cã douã unitãti miniere din cele patru care alcãtuiesc Complexul Energetic Hunedoara vor intra pe program de închidere. Este vorba de Lonea si Lupeni.
De cealaltã parte, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, este de pãrere cã CEH a ajuns subiect de campanie electoralã. Complexul Energetic Hunedoara se aflã într-o situatie dramaticã, iar politicienii au folosit societatea ca mijloc electoral.
“Sunt nemultumit, trebuie s-o spun, de faptul cã aceastã situatie complicatã a devenit subiect de campanie electoralã, mai ales atunci când cei care aduc în discutie acest subiect sunt cei care, în trecut, au avut datoria sã nu lase aceste companii sã ajungã într-o situatia dificilã. Vã asigur cã în ciuda dificultãtilor vom reusi sã salvãm aceste companii si sã evitãm un pericol real la adresa securitãtii energetice. Si fac si pe aceasta cale un apel, astfel încât sa evitãm implicãri politice în sectorul energetic, pentru cã existã solutii, pentru cã se implementeazã planuri concrete, dar avem, în acelasi timp si dezinformãri sau lucruri care provoacã tensiuni sociale inutile si care nu fac bine, evident, nimãnui. Vreau sã fac douã precizãri importante. Pentru cã am observat cã în ciuda evidentelor si în ciuda datelor, uneori parcã se perverteste cu bunã stiintã adevãrul”, a subliniat ministrul Energiei, dupã sedinta de Guvern. Executivul a aprobat acordarea de protectie socialã angajatilor care vor pãrãsi Complexul Energetic Hunedoara. Membrii grupului de lucru Huilã au prezentat în cadrul Comitetului un material final cu privire la starea mineritului din Valea Jiului, material care va reprezenta o bazã solidã pentru dicutiile pe care Ministerul Energiei le va avea luna aceasta cu Comisia Europeanã. Raportul final prezentat astãzi în Comitet dezvoltã si completeazã planul de salvare a mineritului din Valea Jiului prin pãstrarea a douã mine viabile si a câte unui grup de la Termocentrala Deva si respectiv Termocentrale Paroseni. De asemenea, în cuprinsul materialului a fost prezentat si un calendar de actiuni, cu pasii care trebuie urmati în varianta accesãrii unui ajutor de stat.
Monika BACIU