Mai multe bazine de apã detinute de operatorul de apã si canal din Valea Jiului vor fi automatizate în urma unui proiect ce face parte din planul de eficientizare si reducere a costurilor. Angajatii care deservesc aceste capacitãti de productie vor ocupa alte posturi.
Programul de reducere a costurilor derulat de SC Apa Serv Valea Jiului îsi propune ca mai multe subunitãti cum sunt bazinele de apã sã fie modernizate. Multe dintre ele sunt deservite de doi-trei sau mai multi angajati care au productivitate scãzutã.
Practic rolul acestora era doar de a le monitoriza si pãzi, iar acest lucru se poate face cu costuri mult mai mici. Acesti angajati ar urma sã ajungã în alte sectoare de activitate ale operatorului, acolo unde este lipsã de personal.
”Am început sã investim în modernizarea si automatizarea anumitor obiective si nu mai este nevoie sã stea câte trei patru angajati, sã se uite la ele. Acestia vor ajunge pe teren, cei care doresc sã munceascã. Costurile cu personalul indirect productiv sunt ridicate la aceste obiective, iar economiile pe care le putem face automatizându-le sunt foarte mari. Oamenii nu rãmân fãrã loc de muncã, sã nu se înteleagã gresit, ei vor ajunge sã acopere acele posturi din productie unde avem mare nevoie de personal”, a declarat directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram. Programul de eficientizare si modernizare derulat de operator a adus o serie de beneficii, exemplu fiind si cele douã statii de tratare a apei. Statia Jiet si Statia Valea de Pesti au permis Apa Serv Valea Jiului sã functioneze în parametri normali, în momentul în care turbiditatea apei a fost extrem de mare. Modernizarea statiei de tratare Jiet, cu o capacitate de 12.960 m3/zi, a permis operatorului sã suplineascã productia datã si de alte statii care încã nu sunt la fel de performante, exemplu fiind cea de la Taia, si care au fost oprite pe perioada cu vreme extrem de rea.
”Atât estul cât si vestul Vãii Jiului rãmâneau fãrã apã potabilã dacã nu s-ar fi investit în refacerea acestor obiective. Spun cu certitudine cã populatia Vãii Jiului s-ar fi întors în perioada de dinainte de ‘89, când primea apã câteva ore pe zi. Am evitat acest lucru, iar utilitatea acestor investitii se va vedea si pe termen lung”, a mai declarat directorul general al operatorului de apã.
Maximilian Gânju