Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 noiembrie 2016, o nouã categorie de obiecte în cadrul actiunii intitulate „Exponatul lunii”, obiecte ce pot fi admirate în spatiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Este vorba despre piese care fac parte din colectia Sectiei de Istorie Modernã si Contemporanã a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane si care au apartinut omului politic Petru Groza: calendarul, ochelarii si tabachera. Ele au intrat în patrimoniul institutiei noastre în anul 1979, printr-o donatie a familiei Groza, care a dorit ca muzeul devean sã pãstreze mai multe obiecte provenind din conacul de la Bãcia al fostului prim-ministru.
Petru Groza s-a nãscut la Bãcia, judetul Hunedoara, la 7 decembrie 1884. A urmat clasele primare în localitatea natalã, iar cele secundare la Costei, Lugoj si Colegiul maghiar reformat din Orãstie. Între anii 1903-1905, a studiat la Facultatea de Drept si Stiinte Economice din Budapesta. Din 1905 îsi continuã studiile la Berlin, apoi la Facultatea de Drept Comercial si Economie Politicã din Leipzig. În 1907 Groza îsi obtine doctoratul în stiinte juridice cu distinctia magna cum laude. La întoarcerea în tarã, Groza a practicat avocatura în Lugoj, apoi în Deva. Cariera politicã o începe în Partidul National Român, iar pe 1 decembrie 1918 a participat la Marea Adunare Nationalã de la Alba Iulia. La alegerile parlamentare din noiembrie 1919, primele pe baza votului universal, Petru Groza este ales deputat pe listele PNR. Dezamãgit de viata politicã internã, pleacã într-un exil autoimpus la Deva, pentru a se dedica afacerilor sale. Revine pe scena publicã pe 8 ianuarie 1933, când fondeazã Frontul Plugarilor. Pe 6 martie 1945 dr. Petru Groza devine prim-ministru, functie pe care o va ocupa pânã pe 2 iunie 1952. A decedat pe 7 ianuarie 1958, la vârsta de 73 de ani, rãpus de cancer.
Biroul de Relatii cu Publicul