Cu picioarele în sus, cu idei inedite, cu oameni uriasi, mineri si galerii de mina, Straja s-a transformat în orasul creaturilor de zãpadã. Fiecare a creat, dupã propria-i inspiratie si nu a lipsit nicio personalitate din actualitate.
Toatã sãptãmâna trecutã, la Straja, au fost cei care au dorit sã îsi arate îndemânarea si talentul de creatori ai unor structuri din zãpadã. Si, asa cum traditia a împãmântenit acest obicei, mai ales cã a fost vacantã, fiecare si-a fãcut si planuri ca sã câstige concursul.
I-am gãsit si pe cei mai entuziasmati, care ne-au explicat cum se face un om de zãpadã. Asta, dacã încã nu stiati. Patrik are doar 4 ani si stie exact ce vrea sã facã.
„Trebuie sã pui niste bulgãri mari. Apoi pui un cap si un morcov care seamãnã cu un nas si niste nasturi si niste ochi. O sã îi pun ceva, dar eu mi-am dorit sã îl colorez, ca sã fie cel mai frumos. As vrea cu culori, dar mã tem cã nu o sã meargã pe zãpadã”, ne-a explicat piciul, care venise în tabãrã la Straja, timp de o sãptãmânã ca sã schieze. „Faci un bulgãre mic, îl rostogolesti în zãpadã si, când e foarte mare, îl lipesti cu zãpada. Asa fac eu un om de zãpadã si cu el voi participa la festival. Poate îi pun casca mea de schi, ca sã fie cel mai frumos”, ne-a explicat o altã fetitã. A nins mult, iar la Straja în week-end-ul ce a trecut erau asteptati toti cei care stiu sã dea formã din zãpadã unor personaje de basm, din politicã, showbiz, ori din orice alt domeniu. Nu le-a trebuit decât putinã imaginatie si, la final, au fost premiati. Sute de figurine vor ajunge sã populeze pârtiile si dealurile din apropierea cabanelor din Straja, dar cei mai încântati, sunt copiii din tabere. „Copiii au venit la noi în tabere, special, ca sã participe la concursul de oameni de zãpadã. Am construit deja câtiva si noi spunem cã sunt cei mai frumosi. Sperãm sã câstigãm. Copiii sunt foarte bucurosi si am construit cu ei orase pentru oamenii de zãpadã. Noi suntem foarte multi si am avut ce sã facem”, a spus Marius Fodoran, coordonator al unei tabere în care copiii, pe lângã cã învatã sã schieze, sunt educati sã mãnânce sãnãtos, dupã reguli de nutritie.
Au fost cupe si diplome, ori premii consistente pentru cei ce s-au încumetat sã îsi punã talentul la încercare, aceasta fiind prima competitie din sezonul de iarnã actual. În 9 si 10 februarie la munte a avut loc si competitia Winter Tour Straja si luna februarie este si cea dedicatã ursului Baloo.
De ziua lui, în 16 februarie, are loc Cupa Baloo si copiii din munte vin sã îl sãrbãtoreascã, asa cum fac mereu.
Diana Mitrache
Foto facebook Statiunea Straja – Pro Straja