Într-o zonă în care, cândva, vagoneții din mină lăsau cărbuni la fiecare casă de colonie, pentru iarnă, localnicii au ajuns să ceară ajutor de încălzire. Sunt oameni cu venituri modeste, singuri și familii cu mulți copii, ori bătrâni, care vin să ceară, la primării, ajutor de încălzire.
Aproape nimeni nu își mai amintește de vremea când, fiecare oraș avea o societate de termoficare și când toată populația era abonată la sistemul public de încălzire, inițial, pe cărbuni, ulterior, de la termocentrala Paroșeni. Acum, și termocentrala de la Paroșeni stă, până în 2025, minerii mai dau puțin cărbune și, practic, doar elimină straturile deschise, aflate acum în exploatare.
Iar oamenii vin să ceară ajutor de încălzire. „Îmi folosește, cum să nu? Am pensia mică”, a spus o femeie care completa documentele, la Petroșani.
„Și noi facem actele. Am mulți copii”, a spus un bărbat, care venise la biroul arondat primăriei, să completeze cererile și să aducă actele necesare. Iar o altă femeia a spus că nu va primi, că nu se încadrează cu veniturile.
„Sunt, până la această dată 52 de oameni care cer ajutor pentru facturile la gaz. Alți 23, la factura de curent au depus cererile de subvenție, iar 44 de familii au cerut ajutor pentru cărbuni și lemne, combustibili solizi”, au spus cei care întocmesc listele din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială de la Petroșani. Dar situația este similară în fiecare oraș al Văii Jiului.
Oamenii aflați într-o situație dificilă vor primi un ajutor semnificativ pentru încălzirea locuinței în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Beneficiari sunt persoanele și familiile cu venituri mici.
Trebuiesc îndeplinite mai multe condiții pentru a beneficia de acest ajutor. În primul rând, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei.
De asemenea, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei, în cazul persoanelor singure. În urma recalculării, seniorii ale căror pensii au fost majorate pot beneficia de acest ajutor dacă aveau venituri sub limite în august 2024.

Cuantumul ajutorului de încălzire
Cuantumul ajutorului de încălzire, în funcție de tipul de combustibil utilizat și de venituri, este următorul:
• ajutorul variază între 25 lei și 250 lei, pentru cei care folosesc gaze naturale;
• ajutorul variază între 50 lei și 500 lei, pentru cei care folosesc energie electrică;
• ajutorul variază între 32 lei și 320, pentru utilizatorii de combustibili solizi și/sau petrolieri;
• ajutorul variază între 10% și 100% din valoarea consumului lunar, pentru cei care se încălzesc prin energie termică din sistem centralizat.
La rândul lor, sumele suplimentare pentru energie, în funcție de tipul de sistem de încălzire utilizat și de venituri, sunt următoarele:
• 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
• 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
• 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
• 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.

Diana Mitrache