La inceputul anilor 90, cand populatia municipiului Petrosani era de aproape 50.000 de locuitori, in zilele de iarna, numarul celor care ajungeau la spital dupa ce cazusera pe gheata era de circa 180 de oameni pe zi.
Acum, odata cu scaderea numarului locuitorilor, si numarul fracturilor de maini sau picioare a scazut sensibil. Totusi, nu putini sunt cei care trec, in aceste zile, pragul sectiei de urgente a spitalului din localitate pentru a le fi tratate oasele rupte pe strazi. Cei mai multi dintre ei sunt, si in prezent, batranii. „Eu sunt, in prezent, pensionara dar imi amintesc ca in urma cu 15-20 de ani numarul celor care apelau la serviciile noastre era deosebit de mare.
Mai exact, zilnic, aveam de rezolvat cam 180 de cazuri. Numarul fracturilor crestea direct proportional cu intrarea in sezonul rece.
Acum, din cate am inteles, populatia s-a redus cu vreo 10.000 de locuitori, astfel ca si numarul de cazuri de fracturi este ceva mai mic. Era si normal sa se intample asa ceva! Totusi, cei mai expusi fracturilor de membre au ramas tot cei in varsta care risca sa se accidenteze grav in cazul in care nu sunt atenti pe unde umbla”, a spus dr. Carmen Vladutiu, medic specialist ortoped.
In vremurile „bune” numai Carmen Vladutiu trata, anual, nu mai putin de 15-16.000 de oase rupte intr-un singur an… „Ce-i drept, inainte de 1989, cele mai multe cazuri de fracturi veneau de la unitatile miniere componente ale, actualei, Companii Nationale a Huilei, nu de la caderile din strada. Acum, nu mai avem nici mineri dar, se pare, nici locuitori, atatia cat erau in urma cu 20 de ani”, a precizat doctorul Carmen Vladutiu.
Mircea Nistor