Romsilva Hunedoara a finalizat un nou traseu educativ. Toti cei care vor sã descopere o plantã – moment al naturii în arealul ei natural sunt invitati la Mãgura Zamului.
“Aici veti întâlni ghimpele (Ruscus aculeatus) – o specie europeanã rarã, un arbust vesnic verde cu ramurile transformate în frunze si cu fructe decorative, asemãnãtoare cireselor. Traseul „Mãgura Zamului”, cu lungimea de 3.7 km (dus-întors) este marcat si dotat cu un panou informativ”, aratã cei de la Romsilva Hunedoara. Traseul “Mãgura Zamului” este dedicat ghimpelui (Ruscus aculeatus L.), un element floristic rar, ocrotit ca monument al naturii în România. Este un arbust vesnic verde, care poate atinge înãltimi de pânã la 60 de cm. O caracteristicã morfologicã ineditã a speciei consta în faptul cã ramurile ghimpelui sunt latite si comprimate în formã de frunze – denumite filocladii, iar frunzele “adevãrate” sunt mici, solzoase si greu vizibile. În tara noastrã se întâlneste în special în sudul tãrii, în zonele de câmpie si silvostepa. Arealul sau este exclusiv european, trãind în sudul si vestul Europei, pânã în sudul Angliei. Denumirea popularã a speciei în Anglia este “mãtura mãcelarului” (butcher’s-broom), deoarece din ramurile lui rigide se confectionau mici maturi cu ajutorul cãrora mãcelarii îsi curãtau mesele de lucru. Ghimpele este apreciat si cã planta ornamentala fiind adesea cultivat în parcuri si grãdini.
Chiar dacã în România beneficiazã de un statut de protectie, pânã nu demult ramurile cu filocladii erau recoltate si comercializate pentru decorarea diverselor aranjamente florale si a coroanelor. Plantele femele erau cele mai cãutate datoritã fructelor rosii care le confereau un plus de efect decorativ.
Cosmin BACIU