O data cu debutul viitorului an scolar, elevii români vor putea urma o noua forma de invatamânt. Este vorba despre invatamântul profesional care presupune calificarea intr-o meserie cautata, azi, pe piata fortei de munca. Acesta va avea o durata de 2 ani, in program urmând a fi cuprinsi absolventii clasei a

IX-a.. De asemenea, se pot inscrie si elevii care au abandonat studiile, in anii trecuti, dupa ce au terminat 9 clase de scoala sau cei care au incheiat cursurile scolare de arte si meserii si au obtinut o calificare de gradul unu. „In cei doi ani de studiu elevii isi vor derula orele de practica, n functie de meseria pentru care au optat, in fabricile cu care unitatile scolare respective au incheiat contracte de colaborare. In paranteza fie spus, de-a lungul acestei saptamâni s-a derulat o actiune intitulata „Saptamâna meseriilor”, ocazie cu care elevii au putut lua legatura si au facut cunostinta cu respectivii agenti economici.

Invatamântul profesional se va intinde pe durata a doi ani de zile, la finalul studiilor, elevii urmând a sustine un examen de certificare”, a precizat Alexandru Lautaru, inspector general Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara.

In judetul Hunedoara invatamântul profesional va fi implementat in 16 unitati scolare care au incheiat deja contracte de colaborare cu mai multi agenti economici. Dintre cele 16 unitati, 6 se afla in Valea Jiului si anume: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan, Grupul Scolar „Retezatu” Uricani, Grupul Scolar Industrial Minier Lupeni, Grupul Scolar „Constantin Brâncusi” Petrila, Colegiul Economic „Hermes” Petrosani si Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petrosani. „Pentru noi, aceasta noua forma de invatamânt este bine-venita, tinând cont de rezultatele bune obtinute de catre elevii nostri la Olimpiadele scolare pe meserii. In comparatie cu rezultatele negative de la ultimul examen de Bacalaureat cele de la Olimpiadele recent derulate sunt, chiar, extraordinar de bune”, a spus Atena Vladuceanu, director Colegiul Tehnic „D. Leonida” Petrosani.

La Colegiul Tehnic „D. Leonida” din Petrosani, in toamna, vor fi infiintate 2 clase destinate invatamântului profesional. Acestea vor avea 14 locuri pentru tâmplari in aluminiu, alte 14 locuri pentru mecanici auto si 24 de locuri pentru coafeze si manichiuriste.

Pe de alta parte, in perioada 5 – 9 martie, s-a derulat „Saptamâna meseriilor” o actiune in care au fost implicate atât cadrele didactice cât si elevii sau parintii acestora.

„Profesorii unitatilor scolare in care vor fi implementate clasele destinate invatamântului profesional s-au intâlnit cu copii, dar si cu parintii acestora, pentru a le prezenta avantajele unei astfel de forme de invatamânt. De asemenea, au fost efectuate si vizite la agentii economici cu care au fost semnate contractele de colaborare, pentru a fi prezentate conditiile in care se vor desfasura orele de practica ale copiilor.

Unul dintre avantajele acestei noi forme de invatamânt este aceea ca elevii for efectua foarte multe ore de practica, in vederea formarii lor ca adevarati profesionisti in functie de cerintele angajatorului. Nu este de neglijat nici faptul ca elevii vor primi si o diploma de calificare care le va permite sa lucreze in oricare dintre tarile componente ale Uniunii Europene”, a precizat Dana Luiza Cioara, inspector in cadrul ISJ Hunedoara.

Mircea Nistor